Зимбабве, слободни избори или "фарса"?

Избори у Зимбабвеу били су слободни и мирни, али је било инцидената, који ипак не могу да промене резултат, саопштила Афричка унија која је посматрала изборе. Највећа група домаћих посматрача оцењује да су избори "озбиљно компромитовани". Док је странка председника Мугабеа прогласила победу, премијер Чвангирај сматра да су избори "фелика фарса".

Афричка унија саопштила је да су избори у Зимбабвеу били слободни и мирни, али да је било инцидената који, ипак, не могу да промене резултат.

Странка председника Зимбабвеа Роберта Мугабеа прогласила је победу на општим изборима, али опозиција и невладине организације указале су на велике нерегуларности током гласања.

"Победили смо Покрет за демократске промене ", странку премијера Моргана Чвангираја, рекао је агенцији Франс прес званичник председникове странке Зану-ПФ, дан након општих избора у Зимбабвеу.

Премијер Чвангирај је, међутим, изборе назвао "великом фарсом" и рекао да је реч о "лажним изборима који не осликавају вољу народа".

Како његова партија оцењује, велики број бирача у градовима није уписан у бирачке спискове који су објављени мање од 24 сата пре почетка гласања.

Међутим, шеф посматрачке мисије Афричке уније Олусегун Обасанџо изјавио је да су избори били "слободни, поштени и веродостојни", пренео је Би-Би-Си.

Током гласања је било инцидената "који су могли да буду избегнути", рекао је Обасанџо и истакао да афрички посматрачи верују да ти инциденти не могу да промене коначан резултат избора.

Највећа група домаћих посматрача Мрежа за подршку изборима ЗЕСН оценила је да су избори били "озбиљно компромитовани" и да чак милион људи није могло да гласа.

ЗЕСН, који је имао 7.000 посматрача, процењује да је око милион бирача у градским изборним јединицама "нестало" са бирачких спискова.

Након сусрета са званичницима Изборне комисије, министар финансија Тендаи Бити је у уторак рекао да "и даље има два милиона мртвих на бирачким изборима".

Афричка мисија је затражила од изборних власти да истраже наводе да је велики број грађана враћен с бирачких места.

Грађани Зимбабвеа су у среду бирали председника, 210 посланика и локалне представинке, а изборна комисија има рок од пет дана да саопшти званичне резултате.

Око 6,4 милиона становника Зимбабвеа уписано је у бирачке спискове, док се процењује да у тој земљи живи 12,9 милиона људи.

Према Изборној комисији, одзив бирача је био велики. Званични резултати председничких избора неће бити познати пре понедељка када ће се знати да ли ће 11. септембра бити организован други круг гласања.

Полиција је најавила да ће ухапсити "сваку особу или групу" која објави незваничне резултате избора, а то се односи и на објављивање резултата на интернету.

Гласачи су бирали између Мугабеа (89) који је на власти 33 године, и његовог противника, актуелног премијера Моргана Цвангираја.

Мугабе, који је изјавио да ће отићи с власти ако он и његова партија изгубе, мора да увери међународну заједницу у исправност избора због манипулација и насиља на претходним гласањима.

Чвангирај је бивши опозициони лидер који се удружио са Мугабеовом партијом у коалицију. Споразум о подели власти склопљен је уз помоћ регионалних вођа после спорних избора у Зимбавеу 2008. године и насиља које је уследило.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара