Читај ми!

Крај хладноратовског пакта о прислушкивању

Због тврдњи које је недавно изнео бивши сарадник ЦИА Едвард Сноуден, Немачка раскинула пакт о обавештајној сарадњи са САД и Великом Британијом из периода Хладног рата. Раскидање споразума је последица дебате о заштити приватности, саопштио шеф немачке дипломатије Гвидо Вестервеле. Посматрачи, међутим, тврде да је реч о симболичком потезу без практичних последица.

Немачка је раскунула пакт о обавештајној сарадњи са Сједињеним Америчким Државама и Великом Британијом из периода Хладог рата, као одговор на тврдње које је недавно изнео бивши сарадник Централне обавештајне агенције (ЦИА) Едвард Сноуден да САД надзиру комуникацију грађана целог света.

Немачка канцеларка Ангела Меркел разговарала је о том питању са америчким председником Бараком Обамом у јуну током његове посте Берлину. Међутим, опозиционе партије су захтевале прецизне одговоре о размерама прикупљања обавештајних података усмерених ка Немачкој и њеним грађанима, пренео је АФП.

Владини званичници су инсистирали да САД и Британија никада нису добиле дозволу да прекрше строге немачке законе о заштити приватности. Ипак су навели да, на основу споразума из шездесетих година САД, Британија и Француска имају право да траже од немачких власти да изводе обавештајне операције у Немачкој, са циљем да заштите своје војнике који су стационирани у тој земљи.

"Раскидање административног споразума, на чему смо радили током протеклих недеља, је неопходна и исправна последица недавне дебате о заштити приватности", навео је у саопштењу немачки шеф дипломатије Гвидо Вестервеле.

С друге стране, немачки званичник, који је захтевао да не буде именован, изјавио је да раскидање пакта неће имати никакве практичне консеквенце.

Према његовим речима, то је симболички потез, јер тај споразум није спровођен од окончања периода Хладног рата и нема утицаја на тренутну обавештајну сарадњу између Немачке и њених савезника из НАТО.

Неименовани немачки званичник је рекао да Немачка тренутно разговара са Француском око раскидања истог пакта постигнутог и са том земљом у време Хладног рата.

Портпаролка Америчке амбасаде у Берлину Рут Бенет потвдила је да је дошло до раскидања споразума о обавештајној сарадњи из периода Хладног рата између Немачке и САД, али није желела да да никакав коментар.

АФП за сада није успео да контактира званичнике из Британске амбасаде у Берлину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара