Читај ми!

Берлусконијев судњи дан

Пред Касационим судом жалба на пресуду бившем премијеру Силвију Берлусконију, који је због утаје пореза осуђен на годину дана затвора и пет година забране бављења јавном функцијом. Од пресуде могла би да зависи и судбина нестабилне италијанске владе.

Касациони суд у Риму треба да се изјасни о жалби на пресуду бившем италијанском премијеру Силвију Берлусконију, који је због утаје пореза осуђен на годину дана затвора и пет година забране бављења јавном функцијом. Од пресуде Касационог суда могла би да зависи и судбина нестабилне италијанске владе.

Берлускони - судњи дан. Тако данашња Република насловљава причу посвећену суђењу бившем италијанском премијеру.

Оптужница, концентрисана на пословање његове медијске империје Медиасет, терети га да је вештачки увећавао цене права на дистрибуцију филмова, како би избегао плаћање пореза.

Његове оф-шор компаније продавале су филмове Медиасету по многоструко већим ценама, не плаћајући порез, а новац је пребациван у илегалне фондове.

Берлускони одбацује оптужбе и каже да је превише био заузет политичком каријером, да би се бавио таквим стварима.

За то дело прошле године је осуђен на четири године затвора и три године забране бављења јавним послом, али је пресуда одмах смањена због закона о амнестији. Касациони суд је последња инстанца.

Мишљења грађана о његовој кривици су подељена.

"Целом земљом доминира само једна особа и то ми се не допада. Не желим да употребим реч 'режим', али невероватно је да државу условљава једна једина особа, без обзира да ли је добро или лоше", каже становник Рима, док неки имају и опречна мишљења.

"Берлускони је сјајан. Он је хумана особа, обезбедио је посао за велики број људи. За разлику од њега, други само краду", смарају поједини грађани.

Ако и буде проглашен кривим, забрана обављања јавних функција зависиће од гласања у Сенату, чији је Берлускони члан, што би могло да потраје месецима.

Бивши премијер каже да би радије отишао у затвор, него одслужио казну радом у некој јавној служби.

Децидно одбацује и могућност кућног притвора, на шта би, због позних година, имао право.

Ако се и извуче из ове афере, Берлусконија чека и Рубигејт - жалбе на пресуду због плаћања сексуалних услуга малолетници, због чега је осуђен на седам година затвора и доживотну забрану јавне функције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво