Читај ми!

Крвав викенд у Египту

Најмање 80 људи погинуло током викенда у сукобима безбедносних снага и присталица свргнутог председника Мухамеда Мурсија у Египту. Привремени председник Адли Мансур потписао декрет којим је восјка овлашћена да хапси цивиле. Кетерин Ештон синоћ допутовала у Каиро и позвала на мирно решење конфликта и обнову цивилне власти.

У сукобима египатских безбедносних снага и присталица свргнутог председника Мухамеда Мурсија овог викенда погинуло је 80 људи, саопштили су званичници Министарства здравља.

Најновији биланс страдалих објавио је званичник министарства задужен за ванредне ситуације Халед ел-Хатиб.

Истовремено, званичник главне мртвачнице у Каиру је навео да су погинуле 83 особе, пошто је у ту установу током дана допремљено још 11 тела, уз претходна 72. Тај званичник је желео да остане анониман, јер нема право да говори са представницима медија, пренела је агенција АФП.

Жестоки сукоби избили су у суботу у јутарњим сатима, када су Мурсијеве присталице почеле да проширују свој камп.

У међувремену је привремени председник Египта Адли Мансур потписао декрет којим је војска добила овлашћење да хапси цивиле. Тај потез раширио је страхове од даље ескалације насиља у земљи, пише Раша тудеј

У Египат је током вечери допутовала висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон, где ће разговарати са званичницима, потврђено је из канцеларије египатског потпредседника за међународне послове Мухамеда Ел Барадеја.

"Ештонова ће се током посете Каиру састати са председником Адлијем Мансуром, потпредседником за међународне послове Мухамедом Ел Барадејом и египатским званичницима", саопштено је из Ел Барадејовог кабинета, пренела је агенција АФП.

ЕУ је осудила насиље у Египту и позвала на обнову цивилне власти.

На Синајском полуострву је, такође, било немира, где су снаге безбедности убиле 10 екстремиста и ухапсиле још 20, јавила је државна новинска агенција МЕНА.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво