Читај ми!

"Пинк пантери" иза пљачке у Кану?

Сумња се да иза "филмске" пљачке накита у Кану стоји банда "Пинк пантери". Експерти указују да је непосредно пре пљачке драгуља из затвора у Швајцарској побегао Босанац Милан Попарић, члан банде. Према најновијој процени, украдени накит вреди 102,6 милиона евра.

Британска штампа је објавила да је изложбу у француском летовалишту Кану, на којој је према најновијој процени украден накит вредан 102,6 милиона евра, организовала фирма "Левиев" чији је власник близак руском председнику Владимиру Путину. Стручњаци постављају питање да ли иза ове крађе стоје чланови "Пинк Пантера".

Милијардер Лев Левиев (56) је Израелац који живи у Москви и близак је савезник Путина. Лист наводи да је "Левиев" специјализована фирма за трговину дијамантима која има канцеларије у Лондону, Њујорку, Дубаију и Сингапуру.

Пљачку дијаманата и накита у недељу у Кану извео је један човек у сред бела дана, око поднева у Хотелу Карлтон у летовалишту на Азурној обали, чувеном по годишњем филмском фестивалу на ком присуствују бројне познате личности. Током пљачке нико није повређен.

Експерти су приметили да се ова пљачка одиграла након што је неколико чланова групе "Пинк Пантер", познате по спектакуларним пљачкама накита, побегло из затвора, пренела је агенција АП.

Организатор изложбе и продаје дијаманата који су украдени, данас је вредност отетог плена проценио на 102,6 милиона евра, што је два и по пута више од првобитне процене.

Полиција је јуче проценила вредност украденог накита на 40 милиона евра, што је ту пљачку учинило једном од најспектакуларнијих у последњих неколико година.

Заменик тужиоца Филип Вик рекао је да је организатор изложбе дијаманата, чије је седиште у Дубају, изнео нову процену на основу детаљнијег пописа.

Амерички уредник сајта која пружа информације о безбедности културних добара Џонатан Сазонф је рекао да су мале шансе да ће накит бити пронађен, јер се лако може продати.

Сазноф је рекао да је нормално што пљачкаши гравитирају ка Кану, који привлачи богате и познате.

Он је додао да ће полиција највероватније испитати да ли је ова пљачка у вези са недавним бекством из затвора чланова "Пинк Пантера". Према речима Сазнофа, ова пљачка је била у стилу те банде.

"Могућност поновног враћања на сцену банде 'Пинк Пантер' изазива забринутост и полиција широм света то прати врло озбиљно. Крађа дијаманата велике вредности је тачно оно што они раде, па је могуће претпоствити да су се вратили", указао је он.

Босанац из "Пинк Пантера", банде међународних пљачкаша драгуља, побегао је у четвртак заједно са цимером осуђеним швајцарским киднапером, из затвора у Швајцарској, а у томе су им помогла два наоружана ортака.

Милан Попарић, који је био на одслужењу казне од скоро седам година због пљачке продавнице накита 2009. године, трећи је члан "Пинк пантера" који је од маја побегао из затвора у Швајцарској.

Заједно с Адријаном Албрехтом, осуђеним швајцарским киднапером, пироманом и перачем новца, Попарић је побегао из затвора у Орбеу, на западу Швајцарске.

Маја ове године, током одржавања Међународног филмског фестивала у Кану, лопови су украли накит вредан 1,4 милиона долара, намењен позајмљивању филмским звездама, подсећа француска новинска агенција.

Пљачка се догодила у хотелској соби Американке запослене у швајцарској компанији "Шопард", тако што су лопови однели сеф.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво