Читај ми!

Протести у Каиру, жртве на Синају

Мурсијеве присталице не повлаче се са улица Каира, упркос јучерашњем масакру. На Синају једна жртва и 29 повређених у сукобима присталица и противника свргнутог египатског председника. Последњи сукоби додатно поделили Египат.

Хиљаде симпатизера египатског Муслиманског братства наставили су и данас са протестима у Каиру, поручујући да се неће повући са улица упркос "масакрима" које врше снаге безбедности.

Према саопштењу египатске службе хитне помоћи, 72 особе су убијене у суботњем насиљу, пренео је Ројтерс. Муслиманско братство, међутим, тврди да је број жртава већи од 130.

Мурсијеве присталице оптужују војску да руши тековине побуне која је 2011. године донела демократију најмногољуднијој арапској држави.

Док је у Каиру у недељу пре подне било мирно, у Порт Саиду, на Суецком каналу, је дошло до насилних сукоба између присталица и противника свргнутог председника Мурсија, у којима је погинуо један 17-годишњак, док је 29 особа повређено.

Такође је, према данашњем саопштењу агенције МЕНА, у акцијама снага безбедности на северу Синаја у последњих 48 часова убијено 10 "терористичких елемената", док је 20 заробљено.

Последњи сукоби су додатно поделили Египат. Секуларна и либерална елита засад не показује превише симпатија за Муслиманску браћу, нити резерви према повратку на власт армије, која је руководила земљом током 60 година до устанка 2011.

Jедан од првих знакова сумње показао је, међутим, египатски заменик премијера за економска питања Зијад Баха ел Дин, који је рекао да влада не сме да подражава "опресивну и искључиву политику својих непријатеља".

Он је на Фејсбуку истакао да би влада морала да пружи правне гаранције и члановима Муслиманског братства и сваком становнику Египта, као и да примена претеране силе није дозвољена.

Такође је омладинска организација Тамаруд, која је мобилисала милионе против Морсија и досад у потпуности подржавала војску, изразила забрнутост због најаве министра унутрашњих послова Ибрахима како планира да обнови тајну политичку полицију расформирану после свргавања бившег председника Хоснија Мубарака.

У саопштењу Тамаруда се наводи како се ова организација противи било каквој установи која би надгледала верске и политичке активности јер су главни циљеви револуције из 2011. били "слобода и социјална правда".

Суботње крвопролиће је уследило дан пошто је шеф египатске армије Абдел Фатах ел Сиси покренуо масовне демонстрације како би се показала подршка јавности за "сламање тероризма".

Демонстрирајући подршку полицији, Сиси се данас појавио на церемонији поводом завршетка школовања класе полицијских питомаца и добио овације, што је преносила и државна телевизија.

Мада војска инсистира да не жели да задржи власт, овакви призори подстичу спекулације да би наредни председник Египта опет могао да буде војни кадар, као што је био случај између 1952. и 2011.

У реакцији на најновија египатска дешавања, организација "Хјуман рајтс воч" је издала саопштење у којем стоји да убиства указују на "шокантну спремност" египатске полиције и политичара да појачају насиље против присталица свргнутог председника Морсија.

Висока комесарка УН за људска права Нави Пилај изјавила је да конфронтације "воде у катастрофу", као и да Муслиманска браћа имају право на мирне протесте како и сви други.

И САД су свом блискоисточном савезнику поручиле да се "повуче са ивице провалије", позивајући египатске снаге безбедности да поштују право на мирне протесте.

Сазнаје се да је амерички државни секретар Џон Кери поводом најновије ситуације разговарао са двојицом министара привремене египатске владе, док је Чак Хејгел, амерички министар одбране, разговарао са генералом Сисијем.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво