Читај ми!

Земљотрес у Кини, 90 погинулих

Најмање 90 људи погинуло, а више од 600 тешко повређено у земљотресу јачине 6,6 степени Рихтерове скале који је погодио запад Кине. У угрожена подручја упућени спасиоци.

У снажном земљотресу, јачине 6,6 степени Рихтерове скале, који је погодио запад Кине погинуло је најмање 90 особа, а тешко повређено више од 600 људи.

Eпицентар земљотреса био je на 20 километара дубине, у близини града Дингси у провинцији Гансу.

Земљотрес је био толико јак да се чак и дрвеће љуљало, кажу очевици.

Провинција Гансу претрпела је велику штету. Уништено је око 1.500 кућа, а више од 22 хиљада је тешко оштећено. У планинским пределима земљотрес је изазвао и одроне.

Како кажу у кинеском Црвеном крсту, оволике рушевине последица су лоше градње, јер су многе куће направљење од блата.

"Страхујемо од већег броја жртава. Велики број људи није имао куда и остао је у оштећеним кућама, које могу да се сруше сваког трена. Њима је хитно потребна помоћ у шаторима, храни, води, лековима", рекли су у Црвеном крсту.

У области Минсијан урушена је школа, па је права срећа што су деца била на распусту.

Према подацима Кинеског сеизмолошког завода, после главног, уследио је чак 371 накнадни потрес, најјачи је био 5,6 степени, сат и по после првог. 

Војна полиција провинције Гансу послала је 500 људи у акцију спасавања, а обезбеђене су и стотине шатора за оне који су остали без крова над главом.

Жртава и повређених има у округу Мин и другим руралним јужним деловима општине, рекао је Танг Сиаоминг градоначелник Дингсија, града од 2,7 милиона становника.

Танг је навео да је највећа материјална штета почињена у окрузима и Мин и Џанг, где је на десетине кућа оштећено и стабдевање електричном енергијом и телефонска мрежа су у прекиду.

Влада области Дингси саопштила је да је земљотрес направио директну штету од 32 милиона долара.

На појединим местима погођеним земљотресом очекују се обилне кише, па се страхује да би акција спасавања могла да буде отежана због евентуалних поплава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво