Сукоб војске и герилаца у Колумбији

Погинуло 19 војника у сукобима са герилцима у Колумбији. Највећи број жртава од како су почели мировни преговори крајем прошле године.

У сукобима са припадницима левичарског герилског покрета Револуционарне оружане снаге Колумбије (ФАРК) погинуло је 19 колумбијских војника, саопштено је из Министарства одбране те јужноамеричке земље.

То је највећи број жртава у колумбијским оружаним снагама откако је Влада отпочела мировне преговоре са марксистичком герилом ФАРК пред крај прошле године, пренео је Ројтерс.

У крвавијем од два напада који су се десили у суботу погинуло је 15 војника у провинцији Араука у близини границе са Венецуелом.

ФАРК има велики број припадника у том региону и повремено изводи нападе на нафтовод Кано Лимон-Ковенас који је у власништву државне нафтне компаније Екопетрол.

Колумбијски председник Хуан Мануел Сантос, који је допутовао у тај регион, потврдио је данас број погинулих војника и рекао да је у сокобима заробљено 12 герилаца.

"Ово су инструкције нашим снагама: не обустављајте оружане нападе све до краја овог конфликта. Цела Колумбија мора да ради на постизању мира како више не би дошло до инцидената као што су ови у послења 24 сата", рекао је Сантос.

Још четири војника су погинула у сукобима са припадницима ФАРК на југу земље када је убијено и шест герилаца.

ФАРК је већа од две левичарске герилске групе у Колумбији и има око 8.000 бораца, што је око половина броја од пре једен деценије. Много мања Национана ослободилачка армија (ЕЛН), са којом је ФАРК недавно ојачао везе, има око 1.500 припадника.

Влада је отпочела мировне преговоре са руководством ФРАК у новембру прошле године, којима су обухваћена питања разоружања, земљишне реформе и учешћа ФРАК у политици.

Преговори, који се одржавају у Хавани, на Куби, представљају четврти покушај од осамдесетих година да се оконча сукоб у коме је до сада погинуло 600.000, расељено више од 3,7 милиона, а нестало 15.000 људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво