Ирска, дозвола абортуса уз ограничења

Абортус у Ирској је дозвољен уколико лекари процене да постоји ризик да жена одузме себи живот, а забрањује се уколико је дете зачето силовањем или инцестом, одлучио парламент. Противници абортуса тврде да ће се више жена сада одлучивати на абортус.

Република Ирска легализовала је абортус. Нови, контроверзни закон, који предвиђа бројна ограничења, донет је после маратонске расправе.

Са 127 гласова за и само 31 против, посланици ирског парламента дозволили су да се изводе абортуси, али само под одређеним условима.

Абортус је дозвољен уколико лекари процене да постоји ризик да жена одузме себи живот, а забрањује се уколико је дете зачето силовањем или инцестом. Абортус није дозвољен ни у случају када фетус не може да преживи ван материце.

Противници абортуса у Ирској тврде да ће се више жена сада одлучивати на абортус.

Врховни суд Ирске је, међутим, 1992. пресудио да би окончање трудноће требало да буде легално ако доктори установе да је то од кључног значаја за живот труднице, између осталог и ако је реч о њеним претњама самоубиством.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 30. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије