Тензије због Берлусконија

Посланици из Берлусконијеве странке ометали рад парламента после одлуке Касационог суда да помери рочиште на којем ће виши суд против бившег премијера донети коначну пресуду у процесу о пореској превари. Сенатори из Покрета пет звездица због одлагања рада парламента, скинули своје одоре, што је усијало политичку ситуацију.

Тензије у владајућој коалицији Италије додатно су нарасле, јер су посланици из партије Народ слободе Силвија Берлусконија ометали рад скупштине, због неочекиваног померања за крај јула рочишта на којем ће виши суд против бившег премијера донети коначну пресуду у процесу о пореској превари.

Иако сам Берлускони није у влади, јака подршка његове партије десног центра неопходна је да би се одржала 10 недеља стара влада премијера Енрика Лете, пошто његова Демократска партија левог центра нема довољну подршку у Парламенту да би контролисала оба његова дома.

Посланици из Берлусконијеве странке омели су рад парламента после одлуке Касационог суда да помери рочиште по његовој жалби на 30. јул, неколико месеци раније него што се очекивало. Тај суд је навео да је померио рочиште како би спречио да због застарелости једна од отпужби буде поништена 1. августа. 

Уместо да се расправља о непопуларном порезу на имовину, Берлусконијеви савезници су инсистирали на дискусији о одлуци Касационог суда.

Сенатори из Покрета пет звездица, трећег највећег блока у влади, потом су, у знак протеста због одлагања рада парламента, скинули своје одоре, које носе припадници вишег скупштинског дома, што је још више усијало политичку ситуацију.

"Ако је ово оно какав је парламент, ако не чини ништа, онда ћемо радити ван парламента. Јесен је иза угла, и са њом и могући економски колапс", рекао је лидер Пет звездица Бепе Грило.

Берлусконијеви адвокати очекивали су да Касациони суд не донесе пресуду по његовој жалби пре јесени. У процесу по оптужбама за пореску превару, Берлускони је осуђен на четири године затвора и петогодишњу забрану бављења јавним послом. Он је у том случају оповргао све оптужбе.

Чак и ако ове тензије не угрозе крхку Летину владу која се бори да смањи незапосленост, како агенција АП оцењује, то ће сигурно учинити чињеница да је бонитетска кућа Стандард енд пурс смањила јуче кредитни рејтинг Италије и запретила даљим мерама ако италијански економски проспекти наставе да буду слаби. 

Сам Лета сматра да ситуација са померањем рочишта Берлусконију неће утицати на његову владу.

Роберто Марони, лидер Северне лиге, уобичајено одане Берлусконију, међутим, био је иритиран понашањем посланика из Берлусконијеве странке.

"Није могуће да рад парламента буде прекунут због проблема једне партије, када морамо толико тога да урадимо", рекао је Марони. 

Берлускони је прошлог месеца, у другом случају у коме му је суђено по оптужбама да је платио за секс малолетној проститутки и потом искористио свој положај да то прикрије, осуђен на седам година затвора и доживотну забрану бављења политиком.

Он је и у том процесу оповргао оптужбе, и жалио се на пресуду, те би, по италијанском закону, коначна пресуда у том случају могла да се очекује тек за неколико година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије