Читај ми!

Русија: Бојне отрове користили устаници

Истрага руских научника о хемијском нападу у Сирији показала да је пројектил са смртоносним нервним гасом сарином навероватније испаљен са положаја побуњеника. Ракета направљена у домаћој радиности, истиче се у извештају који је поднео Сергеј Лавров.

Докази које су размотрили руски научници показују да је у хемијском нападу у Сирији, где је коришћен пројектил са смртоносним нервним гасом сарином, навероватније испаљен са положаја побуњеника на Кан ел Асал, западно од Алепа, наводи Раша тудеј. Русија је Уједињеним нацијама предала анализу узорака узетих из сиријских градова где је хемијско оружје употребљено.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао је да је за разлику од сличних процена са Запада, истрага о употереби хемијског оружја спроведена је у потпуном складу са међународним стандардима.

Русија гарантује квалитет анализа, који потупно одговарају захтевима које је поставила Организација за забрану хемијског оружја, рекао је Лавров за Раша тудеј после разговора са својим белоруским колегом.

Одговарајући на сумње САД у погледу резултата анализе, Лавров је истакао да су узорци хемијског оружја узети са лица места и да су их испоручили руски стручњаци, а не нека трећа страна.

Поднели смо извештај Уједињеним нацијама на 80 страна, укључујући фотографије, прецизне географске координате, процедуре и резултате, напоменуо је Лавров.

Према његовим речима, Русија гарантује да су узорци све време, на путу од Сирије до лабораторије, били под надзором стручњака.

Докази о наводној употреби хемојског оружја од стране сиријског режима, који су обезбедили САД, Велика Британија и Француска, не дају податке о томе где и када су узорци коришћени у анализи узети, навео је Лавров.

Поред тога, како је навео, узорци су прошли кроз много руку и неке од њих, као што су западни партнери рекли, добијени су од новинара.

То све противречи међународним стандардима, истакао је шеф руске дипломатије.

Према наводима телевизије Раша тудеј, докази до којих су дошли руски струњаци показују да су 19. марта побуњеници испалили неневођену ракету "башар-3" на северносиријски град Кан ел Асал, недалеко од Алепа, који је био под контролом Асадових снага.

Према наводима истраге, пројектили коришћени у том случају нису били фабрички и садржали су сарин, вискотоксични нервни гас.

Верује се да је израда тих ракета почела у фербуару и да је то дело Башар ел Насра, бригаде блиске Слободној сиријској армији.

Лавров је поручио да Москва нема ништа против да резултате истраге представи јавности.

Устаници одбацују наводе Москве

Закључци истраге су прилично уверљиви и мислим да би требало да одговори на многа питања, додао је Лавров.

У међувремену, сиријски устаници негирају наводе Москве и инсистирају да инспектори УН истраже околности тог напада.

Употреба хемијског оружја је недоследна са принципима и циљевим сиријске револуције, рекао је портпарол Сиријске националне коалције, Калид Салех, преноси Ројтерс. Напад на цивиле да би се постигли политички циљеви уобичајена је пракса Асадовог режима, додао је Салех.

Сиријска влада и устаници оптужују се међусобно за напад у близини Алепа, када је погинуло 26 особа, као и за друге наводне хемијске инциденте у тој сукобима подељеној земљи.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 30. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије