Читај ми!

Премијера Шпаније сумњиче за корупцију

Нова корупционашка афера у Шпанији. Медији објавили доказе да је премијер Рахој незаконито примао велике донације. Владајућа Народна партија наводи да не зна ништа о тим документима и да су све исплате партијским функционерима пријављене по закону.

Шпанију поново потреса корупционашка афера. У штампи су објављени нови докази против актуелног премијера Маријана Рахоја, који указују на то да је, заједно с другим страначким лидерима, примио десетине хиљада евра од разних донатора.

Усред велике економске кризе и појачаног незадовољства грађана - поново на мети премијер и владајућа Народна партија.

Дневник "Ел Мундо" на насловној страни објављује документа из 1997, 98. и 99. године у којима се виде незаконите исплате партијским функционерима, међу којима је и тадашњи министар у Аснаровој влади, а садашњи премијер Маријано Рахој. Он је укупно примио 12 600 евра.

Народна партија наводи да не зна ништа о тим документима и да су све исплате партијским функционерима пријављене по закону.

Министар унутрашњих послова Шпаније Хорхе Фернандес Диас каже да апсолутно ставља руку у ватру за премијера Рахоја.

Лидер опозиционих социјалиста Алфредо Перес Рубалкаба тражи да се премијер појави у парламенту и објасни Шпанцима шта се догодило.

"Ел Паис" је још почетком године објавио податке да су премијер и страначки лидери од разних донатора примили више десетина хиљада евра, али су до сада располагали само фотокопијама, а не оригиналним документима.

Исплате је потписао благајник странке Луис Барсенас, који је у притвору због корупције и утаје пореза. Он је водио тајни партијски фонд који је сакупљао донације од грађевинских магната и делио их партијским функционерима у готовини. Барсенас негира оптужбе, али признаје да је на признаницама његов потпис. Неколико стотина демонстраната окупило се испред седишта Народне партије.

"Ми смо на ивици, у неиздрживој ситуацији. Води нас влада преступника, уз подршку криминалне партије и сада смо у корумпираном систему из којег излаз није у смени владе, већ у радикалној промени система", каже један демонстрант.

Уредник "Мунда" предао је најновије доказе суду, неколико сати након што их је добио, не откривајући извор.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 30. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије