Читај ми!

Налог за хапшење вође Муслиманског братства

Због сумње да је подстрекивао насиље у коме је погинуло више од 50 људи, египатске власти наредиле хапшење врховног вође Муслиманског братства. Две особе погинуле, а шест је рањено у нападу екстремиста на полицију на полуострву Синај. Почињу разговори о формирању прелазне владе до расписивања избора.

Египатске власти наредиле хапшење врховног вође Муслиманског братства Мухамеда Бадија по оптужбама да је подстрекивао овонедељно насиље у коме је у окршају демонстраната и безбедносних снага погинуло више од 50 људи.

Недељу дана пошто је војска збацила председника Египта Мухамеда Мурсија и почела да предузима акције против његовог Муслиманско братства, тужилаштво је издало налог за хапшење Бадија, као и још девет водећих исламиста.

Они су, према саопштењу из канцеларије државног тужиоца, осумњичени да су подстрекивали насиље испред зграде Републиканске гарде у понедељак у Каиру, које је прерасло у најгоре крвопролиће од како је Мурси збачен.

Портпарол Муслиманског братства Гехад Хадад написао је на свом налогу на Твитеру да налози за хапшење представљају повратак "исте старе тактике полицијске државе" из времена бившег лидера Хоснија Мубарака, под којим је тај покрет био забрањен.

Припадници Братства и други исламисти осудили су Мурсијево збацивање и одбили понуде прелазног вођства земље, које има подршку војске, да се придруже транзиционом плану за избор нове владе.

Они траже да Мурси буде ослобођен из притвора и да буде враћен на председничку функцију.

Портпарол Министарства спољних послова Бадр Абдел-Ати у првом званичном спомињању Мурсија у последњих неколико дана, рекао је да је свргнути председник на сигурном месту и да има "веома достојанствен третман".

Он је додао да против Мурсија нису подигнуте никакве оптужбе. "Због његове личне безбедности, и безбедности земље, боље је да га држимо, иначе би последице биле страшне", рекао је Абдел-Ати.

У Каиру почињу разговори о прелазној египатској влади док присталице свргнутог председника Мухамеда Мурсија траже његов повратак на власт. У нападу екстремиста на полицијски контролни пункт на Синају убијене две особе док је шест рањено.

Франс прес извештава да су екстремисти код града Рафаха, на северу Синаја код пограничне области са Појасом Газе, гранатирали једну полицијску базу, као и још један контролни пункт у граду Ел Ариш, 45 километара западно од Рафе.

После свргавања председника Мухамеда Мурсија екстремисти на Синају већ су извршили неколико напада на војнике и полицајце.

Преговори о прелазној влади

У Египту почињу разговори о формирању прелазне владе до расписивања избора. Муслиманска браћа одбацују могућност да уђу у нову владу.

После несугласица међу новим египатским вођама ко би требало да управља земљом до организовања избора до 2014, избор је пао на истакнутог економисту либералне оријентације Беблавија, док је вицепремијерско место припало продемократском лидеру Мухамеду ел Барадеју.

Беблави је рекао да ће започети разговоре о формирању владе, а да ће прве састанке одржати са лидерима либералне опозиције - Барадејом и Зијадом Бахом Елдином.

Беблави је свестан да ће бити тешко да придобије подршку свих Египћана за формирање његовог кабинета.

"Наравно да поштујемо мишљење јавности и да покушавамо да испунимо очекивања људи, али увек постоји могућност избора, увек постоји више од једне опције, не можете удовољити свим људима", рекао је Беблави.

Како су неименовани извори у Каиру пренели агенцији АФП, нови премијер члановима Муслиманске браће, из које долази свргнути председник, намерава да понуди министарска места у новој влади.

Портпарол тог исламистичког покрета је на ту могућност реаговао да Муслиманска браћа са презиром одбацују понуду да уђу у владу.

После турбулентне седмице у Египту, новим властима стиже и финансијска подршка из иностранства од осам милијарди долара из земаља Залива, па је тако Саудијска Арабија најавила да ће упутити пет милијарди долара помоћи.

Уједињени Арапски Емирати понудили су милијарду долара бесповратне помоћи и две милијарде у позајмици.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије