Летонија у Еврозони

Летонија од 1. јануара постаје део европског клуба који дели заједничку валуту. Еврозона сада има 17 чланица, у којима живи 330 милиона становника.

Пети пут од почетка године, Међународни монетарни фонд је изменио прогнозу раста светске привреде. Уместо 3,3 биће, кажу, 3,1 одсто. Брину их успоравање у земљама у брзом успону и рецесија у Европи.

Министри финансија и економије Европске уније дали су зелено светло да Летонија постане 18. чланица еврозоне. Та балтичка земља је током 2009. изашла из кризе и постала најбрже растућа економија Европске уније. У последње две године, бележи раст већи од пет одсто.

"Урадили смо свој део посла и, упркос не тако доброј атмосфери, имамо поверење у евро. То је значајно за мале и отворене привреде, посебно када суседи користе заједничку валуту", рекао је министар финансија Летоније Андрис Вилкс.

Еврозона сада има 17 чланица, у којима живи 330 милиона становника. За улазак у еврогрупу потребно је да се испуне четири критеријума, а то су стабилност цена, здраве јавне финансије, стабилан валутни курс и ниске каматне стопе.

"Летонија је урадила добар посао. Излазак из кризе није нешто што можемо да урадимо за неколико месеци. Идемо добрим путем, имамо већу стабилност на финансијским тржиштима и враћамо поверење у евро. Ипак, још је много посла око банкарске уније, структурних реформи", каже председник Еврогрупе Јерун Диселблум.

Еврозона, која је била слаба тачка светске привреде, има све боље показатеље, кажу у Орагнизацији за економску сарадњу и развој.

После деценије стагнације, раст је све већи у Италији, чија влада убрзано ради на оживљавању привреде.

Немачка пословна клима благо се побољшала у јуну, други месец заредом, подстакнута бољим извозним очекивањима.

Једино нема бољитка у Француској, мада је њен председник Франсоа Оланд сигуран да је дужничкој кризи крај.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије