Читај ми!

Кесонг отапа лед између две Кореје

Две Кореје постигле договор о заједничкој индустријској зони Кесонг. Покретање производње чим се стекну услови.

Северна и Јужна Кореја постигле су договор о поновном отварању заједничке индустријске зоне Кесонг, последњег преосталог симбола помирења два суседа откако су њихови односи погоршани пре пет година.

Договор је уследио после вишемесечних трвења и севернокорејских претњи ратом, изазваних пооштравањем санкција УН Пјонгјангу због тога што је у фебруару извршио трећу нуклеарну пробу.

После 15 сати исцрпљујућих разговора, две стране су издале заједничко саопштење у коме су навеле да су се договориле да јужнокорејским фирмама буде дозвољено да поново покрену производњу у својим фабрикама у индустријској зони, чим се стекну услови за то.

"Јужна и Северна Кореја ће дозволити компанијама у Кесонгу да наставе производњу када буду спремне", стоји у саопштењу.

Делегације две земље ће се поново састати у среду у Кесонгу да би размотриле детаље о отварању индустријске зоне, укљућујући захтев Сеула да му Пјонгјанг да гаранције да више никада неће једнострано затворити фабрички комплекс који се налази на територији Северне Кореје, код саме границе са јужним суседом, наводи АФП.

Северна Кореја је у априлу повукла својих 53.000 радника и забранила улаз у земљу јужнокорејским менаџерима и инжењерима из 123 фабрике, због појачањих тензија између две државе.

Пјонгјанг је саопштио да су јужнокорејска влада и медији увредили Северну Кореју и њене добре намере када су рекли да је она дозволила да Пјонгјанг је ублажио тензије када је прошлог месеца пристао на дијалог који треба да омогући наставак преговора о обустављању севернокорејског нуклеарног програма после шест година. Али, план о одржавању тог састанка је пропао због неслагања о томе ко треба да предводи делегације.

Власници десетина јужнокорејских фирми запретили су током недеље да ће се повући из зоне у Кесонгу, жалећи се да су постали жртве политичког препуцавања између две земље.

Они су указали да су у условима монсуна и повећане влажности посебно угрожена постројења у 46 фабрика које производе електронику и машинске делове и да ће бити присиљени да преместе своја постројења на друго место.

Затварање Кесонга, симбола сарадње двеју Кореја направљеног у време отопљавања напетости 2004. задао је симболичан ударац вишедеценијским напорима за побољшање односа.

Пројекат којим се остварује скоро две милијарде долара годишње добити био је последњи преостали заједнички подухват како су се односи кварили последњих пет година.

Затварање је такође значило губитак прихода у чврстој валути за Пјонгјанг и остајање без посла и зарада 53.000 радника на Северу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара