Читај ми!

Истанбул, сузавац поново на Таксиму

Турска полиција употребила сузавац и водене топове како би растерала демонстранте који су се окупили на Тргу Таксим. Демонстранти покушали да уђу у Гези парк којег чувају снаге безбедности.

Полиција у Истанбулу је употребила сузавац и водене топове да растера демонстранте који су се окупили на Тргу Таксим у намери да уђу у Гези парк којег чувају снаге безбедности.

Неколико хиљада људи упутило се на тргу упркос упозорењу градског гувернера да су протести нелегални и да их полиција неће дозволити.

Упозорење гувернера Хусеина Авнија Мутлуа дошло је неколико сати пре очекиваног прикупљања демонстраната на Тргу Таксим, одакле планирају да оду у оближњи Гези парк чија је реконструкција изазвала незадовољство које је у јуну прерасло у антивладине протесте широм земље, подсетио је АП.

Гези парк полиција обезбеђује још од 15. јуна, када су одатле растерани активисти за заштиту средине.

Организатори протеста су рекли да ће скуп послужити да се властима преда судска одлука којом су поништени планови реконструкције парка, након чега ће покушати да разбију полицијски кордон.

Разлистали парк Гези, један од ретких зелених простора у центру Истанбула, постао је импровизовани камп који су окупирале хиљаде људи, како би зауставиле његово рушење и протестовали против плана државе.

Бес се претворио у масовне демонстрације против Ердоганове власти у неколико турских градова.

Према подацима турске лекарске коморе, четворо људи је погинуло, а близу 7.500 је повређено у гушењу протеста.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара