Читај ми!

Литванија Москви не верује

У Литванији, која је председавајући ЕУ наредних пола године, не јењава сумњичавост према свему што долази из Москве, па и поводом Едварда Сноудена. Неки медији сумњају да ће литванско председавање Унијом бити обојено антируским расположењем.

Хоће ли Литванија у свом управо започетом шестомесечном турнусу као нови председавајући Европске уније увући Европљане у ново ледено доба са Русијом? То питање постављају аустријски и немачки медији, коментаришући неке изјаве литванских званичника, пре свега оне што их је државна председница Далиа Грибаускаите дала о Едварду Сноудену, бившем сараднику америчке тајне службе НСА.

Информације које је Сноуден открио свету - да Америка више не прави разлику између пријатеља и непријатеља, за Грибаускаите нису ни најмање релевантне, важно је само "време и место".

"Време" се односи на предстојеће преговоре о ЕУ енергетској политици и статуса Газпрома, "место" је наравно Москва, где Сноуден већ скоро две недеље живи у транзитном тракту међународног аеродрома Шереметјево.

"Зашто баш Москва", пита се Грибаускаита и додаје како је "чињеница да је Сноуден у Русији чини дупло неповерљивом према ономе што говори."

Очекивао се релативно миран литвански турнус на челу ЕУ, будући да је у претходних шест месеци ирског председавања обављен велики посао.

Управо је договорена реформа аграрне политике, склопљен је бџет, банковна унија је на путу, учињен је и и следећи корак ка проширења Уније са Србијом, све у свему, овдашњи су коментари, Виљнус је барем могао добити на поклон мирно лето.

Аустријски Пресе открива шта је то кренуло криво по Виљнус: реакције на Сноудена откривају сву дубину антируских рефлекса у тој балтичкој републици.

Литванска опседнутост Москвом иде тако далеко да би се то могло претворити у главну политичку линију коју ће Виљнус форсирати у наредних пола године као председавајући ЕУ.

Значи ли то да ће Европска унија неко време бити талац литванске - заслужене или незаслужене - параноје у односу на Москву?

Тако далеко за сада не треба ићи, јер, нити ЕУ - председавајући практично имају довољно времена да пресликају властите колективне неурозе на читаву Унију, нити службено поседују толику моћ.

Очекује се, међутим, да би литвански званичници, чешће него што то буде дозвољавао добар укус и дипломатски шик, могли да реагују из "дубоко усађеног анти-руског рефлекса", и тиме додатно хране параноју која полако расте са обе стране Атлантика.

Са америчке тачке гледишта, проблем са невољником Сноудоном, кога нико неће, осим наводно неких латиноамеричких земаља (ако и оне наредних дана издрже притисак великог суседа на северу!) само расте.

Као прво, оно што Сноуден говори, открива могућу чиненицу да Америка као велесила није само моћна, утицајна, и опасна за непријатеље, већ на тренутке и неурачунљива.

Као друго, оно што Сноуден "ради" - мисли се на непланирано слетање боливијског председника Моралеса у Бечу прошлог уторка - представља Америку као објект подсмеха, што је за Вашингтон вероватно још горе од онога што Сноуден говори.

Информација да Сноуден седи у авиону с Моралесом је "највероватније финта руских тајних служби", изјављује бивши шеф аустрјског Државног уреда за заштиту Устава и борбу против тероризма (БВТ) Герт-Рене Поли.

„Чињеница да је Вашингтон својим дипломатама стациониранима у Европи наредио марш на локална министарства иностраних послова тражеи да Моралесу забране прелетање њихових националних ваздушних простора, говори у пролог томе да су Американци насели руском оперативном вицу", каже Поли у интервјуу аустријском ОРФ-у.

Његов закључак: "Била је то једна од досада највећих бламажа америчке спољне политике и шпијунског заната."

Што се тиче америчког "дипломатског марша" у Европи, аустријски министар спољних послова Михаел Шпинделегер пизнаје да га је у време кризе с Моралесовим авионом амерички билатерални амбасадор Вилиам Ико пола сата држао на телефону "у покушају да му пренесе амерички поглед на ствари".

Све у свему, то што мала Литванија у ЕУ уноси свој историјски зарађени психотични баласт анти-руских рефлекса, другим речима, на мала врата "кријумчари непријатеље" у Унију, показује се за сада као нежељени, али могући ефект литванског председавања Европским већем.

У одбрану Виљнуса се може поставити следеће питање: Параноидна мала земља или параноидна велесила - шта је опасније?

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара