Читај ми!

Египат, фатва против војске

Након жестоког насиља у којем је широм земље погинуло 37 људи, а повређено више од хиљаду, египатски исламисти окупљају се због нових демонстрација, тражећи од војске да врати председника Мохамеда Мурсија на власт. Мухамед ел Барадеј биће нови премијер, потврдили војни извори.

01.43 - Један од кључних сунитских верских лидера, Јусеф ал Карадави позвао вернике да подрже Мухамеда Мурсија и упозорио војску да се повуче и касарне, како би се очувела демократија.

Египатски исламисти окупљају се на нове демонстрације, тражећи од војске да врати председника Мохамеда Мурсија на функцију, након жестоког насиља у којем је широм земље погинуло 37 људи, а повређено више од хиљаду.

Атмосфера у држави је напета, наводи АФП, док привремени председник Адли Мансур разговара с министрима, помоћницима и побуњеничком групом Тамарод, која је започела масовне демонстрације чија је кулминација била војни пуч и свргавање председника Морсија.

Током поподнева људи пристижу испред џамије Раба ал-Адавија у Каиру, где присталице Мурсија кампују већ десет дана. Оближњи мост је још прекривен камењен и спаљеним аутомобилским гумама заосталим након синоћњих сукоба.

Противници Морсија су се груписали око главног каирског Трга Тахрир, после смртоносних борби вођених током протекле ноћи у његовој близини.

Коалиција исламистичких група раној јутрос је позвала на цивилизоване протесте и мирољубиве демонстрације у Каиру, све док војска не промени став и врати на дужност легитимно изабраног председника.

Упркос причама о мирним демонстрацијама, становници појединих четврти у Каиру јавили су да су их нападали брадати исламисти наоружани аутоматским оружјем, мачетама и палицама, док су пролазили поред њих синоћ.

"Муслиманска браћа су нападала из свих врста оружја", рекао је Мохамед Јехуа, који каже да је у сукобима изгубио своја три пријатеља и то је тврдња која не може да се провери, наводи АФП.

Насиље од претходне ноћи настављено је данас када је убијен свештеник Коптске православне цркве на Северном Синају, што би могао бити први секташки напад након што је у војном преврату свргнут исламистички председник Мохамед Мурси, рекли су локални безбедносни извори.

Пуцњава у обалском граду Ел Аришу само је један од неколико напада за које се верује да су их починили исламистички побуњеници. Међу њима су и пуцњава на четири војна пункта у тој области, рекли су ти извори на које се позива Ројтерс.

Барадеј нови премијер

У међувремену, египатска војска је потврдила да ће представник либералне струје у Египту, Мухамед ел Барадеј бити нови премијер те земље.

Привремени председник Адли Мансур, примио је Барадеја у председничкој палати, објавили су државни медији не износећи детаље.

Именовању Барадеја за премијера, три дана после рушења с власти Мухамеда Мурсија, као и његов сусрет са Мансуром, потврдила је војска. Египатска државна телевизија јавила је вечерас да председник прелазне владе још није изабран.

Именовању Барадеја одмах су се супротставили представници Муслиманске браће.

Друга по величини египатска исламистичка група Нур партија, која је у почетку подржала политичку мапу пута војске до нових избора, супротставила се именовању вође либералне опозиције Мохамеда Ел Барадеја за привременог премијера, рекао је један од званичника те партије.

Заменик лидера Нур партије Ахмед Халил рекао је за египатски сајт вести Ал-Ахрам да ће се странка повући из процеса транзиције, ако, као што се очекује, буде потврђено да је Ел Барадеј нови премијер, пренео је Ројтерс.

Барадеј је био на челу Међународне агенције за атомску енергију и предводник је коалиције либералних и левичарских партија. Добитник је Нобелове награде за мир 2005. године.

Од збацивања са власти председника Мухамеда Морсија почетком јула и преузимања контроле над државом од стране египатске војске у сукобима исламиста и присталица либералне опозиције погинуло је више од 30 људи.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара