Друштвени немири тек почињу?

Протести попут оних у Бразилу, Египту и Турској неће нестати, а по мом мишљењу, биће само још већи, сматра први човек Светске банке Џим Јонг Ким. Требало би да протести продрмају владе широм света и подстакну их да својим грађанима обезбеде кључне јавне сервисе и створе могућности, сматра Џим Јонг Ким.

Масовни протести у Бразилу, Египту и Турској требало би да продрмају владе широм света и подстакну их да својим грађанима обезбеде кључне јавне сервисе и створе могућности, изјавио је председник Светске банке Џим Јонг Ким.

Незадовољство политичком елитом, недостатак могућности и неиспуњена очекивања у бољи животни стандард подстакли су милионе људи у тим земљама да изађу на улице и захтевају промене.

"Ови друштвени покрети неће нестати, а по мом мишљењу, биће само још већи", рекао је Ким агенцији Ројтерс.

"Свака земља света мора добро да размисли да ли је ефикасна у обезбеђивању јавних сервиса и да ли људи стварно имају могућности. Јер Твитер, Фејсбук и друштвене мреже су постали све моћније средство за грађанско друштво", истакао је Ким.

Протести у Бразилу протеклих недеља уздрмали су политички естаблишмент, који је дао бројна обећања да ће побољшати јавне сервисе и спровести конкретне мере како би се ситуација смирила.

У Турској су немири почели крајем маја, када је полиција употребила силу над демонстрантима који су протестовали због плана уништавања парка у центру Истанбула.

Тај протест је прерастао у масовне демонстрације против премијера Реџепа Тајипа Ердогана и његове владе.

У међувремену, десетине хиљада људи учествовале су у протестима широм Египта, свргнувши исламистичког председника Мухамеда Мурсија.

"Наш став у Светској банци гласи овако: Видите, због овога је још важније да земље воде добру макроекномску политику јер када имате добру макроекономску политику онда можете да се одбраните од економске кризе", објаснио је Ким.

Председник Светске банке је истакао и да је потребно озбиљно схватити улагање у људски капитал - здравство, образовање и социјалну заштиту, упозоривши и на значај питања неједнакости прихода.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара