Читај ми!

Египат, хајка на Муслиманско братство

Председник египатског Врховног уставног суда Адли Мансур положио заклетву на место шефа државе. Египат исправио путању своје славне револуције, поручио Мансур. После државног удара, Мухамед Мурси притворен. У сукобима погинуло најмање 14 особа, а повређено више десетина. Војска хапси лидере Муслиманског братства.

20.20 - Египатске власти предложиле бившем гувернеру Централне банке Фаруку ел Окдау место премијера привремене владе, пошто је лидер опозиције Мухамед ел Барадеј то одбио. 

18.29 - Десетине хиљада људи поново на тргу Тахрир славе пад Мухамеда Мурсија. Присталице Муслиманског братства демонстрације заказале за петак. 

16.34 - Ухапшен врховни лидер Муслиманског братства Мухамед Бади. 

16.24 - Неколико особа рањено у сукобима полиције и присталица Муслиманског братства око универзитета у Каиру. 

11.15 - Адли Мансур постао шеф државе, пошто је положио заклетву.

10.40 - Будући шеф Египта Адли Мансур положио заклетву на место председника Врховног уставног суда.

Бивши египатски председник Мухамед Мурси, који је у државном удару збачен с власти, пребачен је јутрос у Министарство одбране, док је војска његове блиске сараднике задржала у притвору у једној војној згради у Каиру. Адли Мансур положио заклетву и постао нови шеф државе. У сукобима после смене Мурсија најмање 14 особа је погинуло, а више десетина повређено.

Неименовани војни званичник потврдио је за агенцију Франс прес да је бивши шеф државе "превентивно" притворен.

Адли Мансур, који је по истеку ултиматума одлуком војске именован на чело Египта, прво је положио је заклетву на место председника Врховног уставног суда. Ту функцију требало је да преузме 30. јуна.

Затим се Мануср заклео и као нови привремени председник Египта, према плану који је изнела египатска војска.  

Полагање заклетве директно је преносила државна телевизија, а према декрету војске, дужност председника Мансур ће обављати до избора новог председника.

Мансур током церемоније најавио да ће расписати нове изборе, али није прецизирао када. Према његовим речима, Египат је "исправио путању своје славне револуције" масовним протестима у којима се тражила Мурсијева смена.

Истакао је и да је покрет Муслиманска браћа, коме припада свргнути председник, део народа и да је њихова помоћ "у изградњи нације" добродошла.

Војне власти су издале налоге за хапшење око 300 чланова покрета Муслиманско братство, из којег потиче из происламистички председник Морси. Ухапшен је врховни вођа покрета Мухамед Бади у једном медитеранском граду, западно од Каира и војним хеликоптером је пребачен у главни град Египта.  

Позивајући се на безбедносне изворе, агенција АП је јавила да су ухапшена прва два човека Муслиманског братства. Ухапшени су, како се наводи, Сад ел-Кататни, који је на челу политичког крила Муслиманског братства, Партије слободе и правде, и Рашад Бајуми, један од заменика шефа партије Муслиманско братство. 

Више хиљада Египћана, задовољни због пуча, скандирају испред Министарства одбране "Египат, Египат", док се Мурсијеве присталице, којих такође има више хиљада, окупило на једном тргу у предграђу Наср Сити.

Они оптужују војску за издају, тврдећи да је извела државни удар против демократски изабраног председника.

Египатски државни медији саопштили су да је најмање 14 људи погинуло у сукобима између присталица и противника свргнутог председника Мохамеда Мурсија, након што је војска саопштила да је досадашњем шефу државе одузета власт.

Најмање три особе су погинуле у Александрији, међу којима је једна жена, која је ножем убодена у стомак, а 50 је рањено, јавила је МЕНА.

Четири особе су погинуле у сукобима у граду Марса Матрух на северу земље, рекао је гувернер Бадр Танави агенцији Ројтерс, додајући да су сви погинули Мурсијеве присталице. Три особе су погинуле у граду Минија, на југу земље, међу којима два полицајца, а 14 је рањено.

На десетине су рањене у Фајуму, јужно од Каира, где су непознате особе упале у седиште партије Слобода и правда, политичког крила покрета Муслиманска браћа, опљачкале га и запалиле.

Један од лидера Муслиманског братства изјавио је да тај покрет неће прибећи оружју али да не прихвата војни режим.  

Краљ Саудијске Арабије Абдулах честитао је Мансуру који ће заменити Мурсија, а и Уједињени Арапски Емирати су поздравили промене у Египту.  

Кина подржава избор египатског народа и позива на дијалог. Велика Британија не подржава војну интервенцију као начин решавања спорова у демократском систему, а Немачка оцењује да је свргавање Мурсија велики корак уназад за демократију у Египту.   

Турска је оцењује да је Мурсијево свргавање неприхватљиво и захтева његово ослобашање из притвора. 

Апели за повратак демократије у Египту

Генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун апеловао је на смиривање ситуације у Египту и уздржавање од насиља, као и на обезбеђивање основних права на слободу говора и окупљања.

"Многи Египћани су у протестима изразили дубоку фрустрацију и легитимну забринутост ситуацијом у земљи", навео је Бан у саопштењу, али није осудио египатску војску државног удара, навео је Ројтерс.

Европска унија позвала је на уздржаност и брз повратак на демократију у Египту, а председник САД Барак Обама позвао да се власт врати цивилној влади.

"Позивам све стране да се брзо врате демократском процесу, укључујући и одржавање слободних и фер председничких и парламентарних избора и поштовање Устава, да се то учини на потпуно свеобухватан начин, тако да се омогући земљу да настави и заврши своју демократску транзицију", навела је висока представници ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон.

Амерички председник Барак Обама позвао је, такође, египатску војску да, без одлагања, врати власт демократској цивилној влади, али акцију која је јуче спроведена у Египту није оценио као војни пуч, преносе агенције.

"Позивам војску Египта да брзо и одговорно врати пуну власт демократски изабраној цивилној влади и да избегне било какво произвољно хапшење председника Морсија и његових присталица", навео је Обама. Према његовим речима, Америка не подржава једну или другу страну, већ само демократију и владавину права.

Претходно је Стејт департмент наредио свим својим дипломатама и њиховим породицама из амбасаде у Каиру, сем најнеопходнијег особља, да напусте Египат, у страху од могућег насиља.

Догађаји у Египту показују да нема брзог и мирног преласка из ауторитарних у демократске режиме, изјавио је данас Алексеј Пушков, председник Комитета за спољне послове руске Државне думе, јавила је данас руска агенција Итерфакс.

"Догађи у Египту показују да не постоји брз и миран прелазак из ауторитарних режима ка демократској политици. То значи да демократија не функционише као лек, нарочито у земљама које нису део западног света", рекао је Пушков пренела је агенција АФП.

АФП наводи да Пушков не износи званичан став Русије о спољним пословима, али је често његово мишљење одраз става високи руских владиних званичника.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара