Турска параноја

За немире у Турској крива је „јеврејска дијаспора", љубоморна на раст Турске, оптужио заменик турског премијера Бесир Аталај. Светски јеврејски конгрес шокиран због оптужбе и захтева извињење.

Заменик премијера турске Бесир Аталај оптужио је "јеврејску дијаспору" и друге стране агенте за организовање нереда која је уздрмала Истанбула и других градова. „Постоје неки кругови који су љубоморни на раст Турске", рекао је Аталај у понедељак у току боравка у провиницији Кирикиле, преноси Тајмс оф Израел писање Хуријета.

"Сви се уједињују, предвођени јеврејском дијаспором. Видели сте став страних медија током инцидената у Гези парку - били су спремни и одмах су почели да емитују прилоге, рекао је Аталај.

Немири у Турској су почеле крајем маја, пошто је полиција користила водене топове да би разбила демонстрације на Тргу Таксим, организоване због сече дрвећа у суседном парку Гези, да би се на том месту изградио тржни центар.

Тај догађај изазвао је прави талас протеста против власти широм Турске, који је био фокусиран у Истанбулу, где су током јуна у нередима погинула три демонстеранта и један полицајац.

Према Хуријету, премијер Реџеп Тајип Ердоган је у неколико наврата тврдио да је "банкарски лоби", заједно са светским медијима, одговоран за ширење немира.

Бројни турски коментатори и нижи функционери оптужили су јеврејске групе за заверу за организацију протеста, чији је циљ да се обори Влада премијера Ердогана.

Председник Светског јеврејског конгреса (СЈК) Роналд Лодер осудио је изјаве вицепремијера Аталаја и захтева извињење.

"То је шокантно да чујем од једног високог турског члана Владе такве непримерене и потпуно неосноване увреде. Господин Аталај би требалало да има толико пристојности и да се извини. Његове изјаве су увреда не само јеврејског народа већ и многих турских држављана који су учествовали у протестима, а који имају право да се жале", навео је Лодер у саопштењу.

"Ја сам уверен да грађани Турске неће бити заведени таквим изјавама њихових лидера и да ће турско питање бити решено на миран и демократски начин и - у Турској", наводи Лодер.

Тензије између Израела и Турске расту последњих неколико година, после насилних сукоба у 2010. години, када су се израелске снаге искрцале на турски трајект Мави Мармара, предводника међународне флотиле чији циљ је био да пробије израелску блокаду и Појасу Газе достави хуманитарну помоћ.

Том приликом живот је изгубило девет активиста, десетине је рањено, а Изрел је саопштио да је повређено 10 војника, од којих један теже.

урска је оптужила Израел за напад на трајект и активисте, а Изреал је одговорио да су активисти напали војнике, чији је задатак био да спречи упловљавање флоте у Газу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара