Читај ми!

Ранко Кривокапић на челу скупштине ОЕБС-а

Председник црногорског парламента Ранко Кривокапић изабран за председника Парламентарне скупштине ОЕБС-а. Кривокапић је први црногорски политичар изабран за високу међународну функцију.

За председника Парламентарне скупштине Организације за европску безбедност и сарадњу изабран је председник црногорског парламента Ранко Кривокапић.

Како преносе подгорички медији, на гласању за председника Парламентарне скупштине ОЕБС-а у Истанбулу Кривокапић је добио 123 гласа, док је његов противкандидат, шеф шведске делегације Кент Харсдет добио 74 гласа.

Кривокапић је тиме постао први црногорски политичар који је изабран на високу међународну функцију.

Парламентарна скупштина ОЕБС-а је највећа парламентарна скупштина на којој учествују представници 57 земаља, укљућујући Сједињене Америчке Државе и Русију.

Главни задатак ове институције је да олакша интерпарламентарни дијалог.

Председник Парламентарне скупштине ОЕБС бира се најдуже на две године, с тим што се након године обављања функције организује реизбор. Тада се, како је била досадашња пракса, поново изгласа исти кандидат.

Према пословнику, председникова обавеза је да представља скупштину, председава и сазива састанке, делегира посао одговарајућим одборима и иницира и успоставља контакте, односно учествује на разним међународним форумима како би промовисао улогу и политику ОЕБС-а.

Парламентарна скупштина ОЕБС-а је установљена 1990. на самиту у Паризу да би се промовисала већа укљученост националних парламената у тој међународној организацији.

Игра водећу улогу у области посматрања избора у земљама чланицама ОЕБС-а још од 1993. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара