Читај ми!

Екстремиста који пропагира мир

Бивши исламски екстремиста Али Бехешти који је робијао због паљења куће издавача "Драгуља Медине" преобратио се и постао истински заступник мира. Једини џихад који водим је џихад са самим собом, истиче Бехешти.

Али Бехешти, бивши исламски екстремиста који је осуђен на четири и по године зтвора због паљења куће издавача књиге "Драгуљ Медине", потпуно се променио и почео да пропагира ненасиље.

Истиче да ислам значи мир, да насиље није начин и да је ислам миран метод, преноси Би-Би-Си.

Бехешти је 2009. године ухапшен у Лондону због паљења куће издавача књиге "Драгуљ Медине", јер сматра да та књига вређа ислам и да је богохулна.

Са још двојицом екстремиста полио је кућу издавача Мартина Руњаса бензом и запалио је дан пре него што је "Драгуљ Медине" требало да буде објављен у Уједињеном краљевству.

Сва тројица су осуђена на четири и по године затвора. Међутим, после година проведених на робији, Бехешти сада одбија сваки вид насиља.

"Једини џихад који водим је џихад са самим собом", каже Бехешти.

Истиче да је још увек страствени верник, али да се његово разумевање вере променило. Некада је жртве терористичких напада посматрао као колатералну штету, а сада сваки људски живот сматра светим.

"Алах каже у Курану да када неко некоме неправедно узме живот, да је то као да је убио цело човечанство", објашњава Бехешти.

На путу до другачијег разумевања вере помогао му је Усман Раја из Иницијативе за уједињење који га је посећивао у затвору.

"Усман ми је дошао са поруком љубави, мало по мало, пренео ми је праву пророкову поруку", истиче Бехешти.

Бехешти још увек верује да је "Драгуљ Медине" увредљив, али сада прибегавање насиљу сматра погрешним.

Говорећи о политичким уверењима, Бехешти каже да жали за жртвама ратова које запад води у земљама као што су Ирак и Авганистан.

Ипак, његови политички ставови сада су прожети поруком мира и он као свој задатак види ширење ненасиља.

"Ако верујете да је ненасилан метод једини начин, онда желите и да сви остали дођу до тога до чега сте ви дошли, зато што је то непроцењиво", закључује Бехешти.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара