Читај ми!

Битка за Каиро

Најмање 23 људи погинуло, а више од 200 рањено у сукобима присталица и противника египатског председника Мухамеда Мурсија. Војска најавила план за суспензију устава уколико се Мурси не договори са опозицијом. Мурси одбацује све "диктате", без обзира да ли долазе из земље или иностранства.

08.30 - Рано јутрос 16 мртвих и око 200 повређених у нападу на Мурсијеве присталице.

00.50 - Десетине рањених у сукобима присталица и противника председника Мурсија у Каиру. Чини се да од решења кризе у Египту нема ништа.

23.48 - Мухамед Мурси се обраћа нацији. "Увидео сам грешке, али ствари сада видим јасније", рекао је Морси у покушају да задржи власт упркос стотинама хиљада људи који желе да одмах оде са места председника Египта. Морси је за нереде окривио "остатке бившег режима".

У сукобима демонстраната и присталица председника Египта Мухамеда Мурсија у Каиру погинуло је 23, а више од 200 је повређено, преносе локални и светски медији.

"Шеснаест особа је убијено и 200 их је повређено у нападу на окупљене на скупу подршке председнику Мурсију недалеко од универзитета у Каиру", наводи се у саопштењу које је пренела државна телевизија.

У међувремену, Мурси је у обраћању нацији путем државне телевизије рекао да ће бранити животом свој "уставни легитимитет" и оптужио људе лојалне бившем председнику Хоснију Мубараку да стоје иза протеста.

Министарство здравља је саопштило да је синоћ погинуло седам особа, преноси Би-Би-Си.

Сукоби су избили на неколико места у Каиру, дан уочи истека рока који је војска дала Мурсију и опозицији да превазиђу разлике, јер ће у противном, како је најавила, суспедновати устав, распустити парламент и поставити прелазну владу.

Хиљаде демонстраната и даље је на тргу Тахрир и не одустају од захтева да Мурси поднесе оставку, док су се Мурсијеве присталице окупиле у насељу Наср Сити и у близини Каирског универзитета, заричући се да ће бранити његову заоставштину.

Мурсијеве присталице кажу да би сваки покушај збацивања првог египатског председника изабраног на слободним, демократским изборима, представљало државни удар.

Сукоби су избили и у Хелвану и северној провинцији Бехеири, као и у Гизи, која се налази у близини Каира. Ту је повређено неколико десетина људи, а неки су у критичном стању због повреда задобијених ватреним оружјем.

У међувремену, египатска војска је поручила да има план за суспезију устава који подржавају исламисти, распуштање парламента и постављање привремене владе, ако Мурси не постигне договор са својим противницима.

Мурси је опет рекао да се неће повући и позвао војску да повуче свој ултиматум. На свом Твитер налогу навео је да одбацује све "диктате", без обзира на то да ли долазе из земље или иностранства.

Међутим, агенција АФП преноси да Мурси и начелник генералштаба Абдел Фатах ел Сиси цео дан разговарају о актуелној кризи.

Египатског председника су у току дана напустила и два блиска сарадника, пошто је јуче шест министара поднело оставку.

Пензионисани генерал Хосам Свеилам који има добре контакте с војском потврдио је планове војске. Рекао је да ће експертско веће саставити нови предлог устава, а да ће прелазна влада бити председнички савет предвођен главним судијом Врховног уставног суда.

У њему ће бити и министар војске, представници политичких странака, омладинских група, џамије Ел Азхар и коптске цркве.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара