Читај ми!

Пјонгјанг, славље и претња ратом

У Северној Кореји становништво слави државне априлске празнике и прву годишњицу доласка на власт Ким Џонг Уна док њено руководство прети САД и Јужној Кореји "тоталним ратом". Вашингтон на Корејско полуострво послао најјаче ловце и бомбардере.

Док државни врх Пјонгјанга прети САД и Јужној Кореји "тоталним ратом" становништво Северне Кореје слави годишњицу доласка на власт Ким Џонг Уна. За наредне дане најављени су велика изложба цвећа, представе и концерти, као увод у највећи државни празник, 15. април - рођендан оснивача Северне Кореје Ким Ил Сунга.

САД су на Корејско полуострво послале своје најјаче ловачке авионе и бомбардере, који су спремни да дејствују на сваки узнемирујући знак из Северене Кореје.

"Авиони су опремљени тако да избегавају радаре а могу да носе нуклеарно оружје", рекао је Хереберт Карлајл, командант пацифичке флоте ратног ваздухополовства САД, преноси АП.

Јужна Кореја је, спремајући се за могућност да њен северни сусед испали пројектил средњег домета, ставила у приправност три бојна брода - разарача, извиђачки авион за рано упозоравање и копнени радарски систем, рекао је у Сеулу званичник министарства одбране који је желео да му се име не спомиње.

Верује се да се Северна Кореја припрема за тестирање пројектила типа "мусудан" домета 3.500 километара који према речима стручњака може да добаци до војних постројења и база САД на Гуаму и у Јапану.

Северна Кореја је данас поновила да ће трајно затворити заједничку индустријску зону Каесонг, окривљујући за то "конфронтирајућу" политику председнице Јужне Кореје Парк Геун Хје.

Пјонгјанг је већ повукао 53.000 радника из зоне Каесонг док је у комплексу остало око 300 менаџера и власника мањих јужнокорејских фирми који брину о својој имовини.

Кина за уздржаност, Г8 да Пјонгјанг не провоцира

Кина је позвала све стране у севернокорејској кризи да преузму иницијативу и "преокрену насталу ситуацију".

Кинески министар иностраних послова Хонг Ли рекао је да све сучељене стране не би требало да чине било какав потез који би довео до још већег заоштравања.

"Напротив, све стране у сукобу требало би да преузму јачу иницијативу и направе радикалан заокрет у односима", изјавио је Ли.

Нуклеарна криза у Северној Кореји једна је од главних тема састанка министара спољних послова водећих земаља света Г8 који се одржава у Лондону.

Немачки министар иностраних послова Гвидо Вестервеле изјавио је да су провокације Северна Кореја неприхватљиве и да су "сви министри уверени да ескалација ратне реторике мора да се заврши'', пренела је агенција АП . 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије