Читај ми!

Узбуна у Јужној Кореји

Сеул и Вашингтон у приправности због најаве Пјонгјанга да је све спремно за лансирање ракете. Северна Кореја "клизи веома близу опасне црте", кажу у Пентагону.Швајцарска хоће да буде посредник у дијалогу Северне Кореје и САД.

Пјонгјанг је саопштио да је све спремно за лансирање балистичке ракете, а Јужна Кореја и Сједињене Државе подигле су ниво приправности на највиши степен, у случају напада. Северна Кореја поново је упозорила странце да напусте полуострво или предузму мере предострожности. Сеул апелује на Москву и Пекинг да умире ратоборни Пјонгјанг.

Сва је прилика да ће Пјонгјанг прећи са речи на дела док се припрема за обележавање годишњице рођења лидера севернокорејског комунистичког режима Ким Ил Сунга 15. априла - упозорава Сеул. Најмање једна ракета, која још није тестирана - пуни се горивом, а север распоређује ракетне транспортере на источној обали.

"Сваког тренутка могу да лансирају неколико ракета. Верујемо да је реч о пројектилу Мусадан. Домет му је три и по хиљаде километара, али докле ће летети - зависи од Северне Кореје", каже министар спољних послова Јужне Кореје Јун Бјунгсе.

Здружене јужнокорејске и америчке снаге у региону, само су на степен од ратног стања. У приправности је и Јапан.

Аналитичар Лоренс Фридман не мисли да Северна Кореје жели рат, већ само да скрене пажњу на себе.

"Њихов лидер Ким Џон Ун жели да га свет види као војног лидера. Северна Кореја нуклеарни програм користи да би натерала свет да се забрине и да јој неке уступке", каже Фридман.

У Сеулу, демонстранти поручују да Пјонгјанг мора да се одрекне рата и да се окрене миру.

Јужнокорејски радници напуштају заједничку пограничну индустријску зону - Кесонг, а због прекида прозводње, губитке ће имати 5.000 компанија, са око 20.000 радника. Кина, политички и економски партнер Пјонгјанга - позвала је обе Кореја на смиривање ситуације.

"Проблеми на корејском полуострву морају се решити у разговорима. Корејско полуострво мора бити стабилно и без атомског оружја", наводи портпарол Министарства спољних послова Кине Хонг Леи.

Пекинг је саопштио да граница са Северном Корејом и даље функционише нормално, али су агенције из Кине обуставиле туристичка путовања у Северну Кореју.

Хејгел: Пјонгјанг клизи веома близу опасне линије

Амерички секретар за одбрану Чак Хејгел рекао је да је Северна Кореја "клизи веома близу опасне црте", својом усијаном реториком и провокативним деловањем.

Хејгел је новинарима рекао да се Сједињене Америчке Државе и њихови савезници надају да ће Пјонгјанг "ублажити свој запаљиви речник", али и да је америчка војска спремна на сваку могућност.

"Северна Кореја, својом ратоборном реториком, својим акцијама, клизи веома близу опасне линије", рекао је шеф Пентагона.

"Наша земља у потпуности је припремљена да се носи с било којом могућношћу, било којом акцијом коју би Северна Кореја могла да предузме или сваком њеном провокацијом", додао је Хејгел.

Начелник Генералштаба војске САД генерал Мартин Демпси, рекао је на истој конференцији за новинаре да неће јавно коментарисати процене обавештајних служби о томе колико је Северна Кореја далеко од тога да постави нуклеарну бојеву главу на пројектил.

Међутим, Демпси је додао да је војска САД спремна на "најгори сценарио", пренео је Франс прес.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије