Читај ми!

Иран "пркоси" земљотресима

Дан после јаког земљотреса у близини нуклеарног постројења Бушер, Иран најавио да ће на том веома трусном подручју изградити још две нуклеарке.

Иран је најавио да планира да изгради још нуклеарних реактора у приобалној области подложној земљотресима. План је објављен само дан после снажног потреса који се догодио близу тренутно јединог нуклеарног постројења у овом региону.

Шеф иранске Организације за атомску енергију Ферејдун Абаси-Давани рекао је да ће у тој области "у блиској будућности" бити изграђене још две јединице јачине најмање 1.000 мегавата, истичући да јучерашњи потрес није утицао на постројење Бушер близу којег се догодио.

Иран је идентификовао 16 места широм земље где би могле да буду изграђене атомске централе, а власти су до сада више пута негирале да треба да постоји забринутост због чињенице да се Бушер налази у сеизмички изузетно активној области.

Абаси-Давани је с тим у вези истакао да ово постројење може да издржи потресе од преко осам степени Рихтерове скале, јавио је Ројтерс.

Према најновијем билансу, у јучерашњем земљотресу јачине 6,3 степени по Рихтеру погинуло је 37 људи, а повређено више од 900 особа.

Истовремено, Вашингтон је изразио забринутост пошто је Иран јуче отворио ново постројење за обогаћивање уранијума и два рудника за вађење ове руде у централном делу земље, истичући, међутим, да такав потез Техерана није био неочекиван, јавила је агенција Франс прес.

Иран је ново постројење пустио у рад само неколико дана пошто су разговори са светским силама о његовом спорном нуклеарном програму поново завршени без конкретних резултата.

Ирански нуклеарни програм биће једна од тема дводневног састанка шефова дипломатија Г8 који се одржава у Лондону.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара