Читај ми!

Северна Кореја у високом гарду

Расте напетост на Корејском полуострву. Из Сеула саопштено да је северни сусед преместио ракете средњег домета на источну обалу, према Јапану и Америци. САД поручују да озбиљно схватају претње. Експерти поручују да Северна Кореја нема ракете које би могле да досегну америчко копно.

На Корејском полуострву ситуација све напетија. Јужнокорејски министар одбране саопштио је да су ракете средњег домета северног суседа премештене на источну обалу, али да још није јасна њихова мета. Он је негирао могућност да пројектили досегну америчко копно, иако је Пјонгјанг поновио претње нуклеарним нападима на САД. Америчко министарство одбране одобрило је продају 60 борбених авиона Јужној Кореји.

Северна Кореја прелази са речи на дела и запаљиву реторику претвара у конкретне акције. Амерички обавештајни званичници потврђују да би наредних дана или недеља Пјонгјанг могао да лансира балистички пројектил. Америка озбиљно схвата претње.

"Неке од акција које је Северна Кореја предузела последњих недеља представљају реалну и јасну опасност и претњу интересима наших савезника, Јужне Кореје и Јапана, али и претњу директно нама, нашој бази на Гуаму. Ми те претње морамо схватити озбиљно", каже амерички министар одбране Чак Хејгел.

Из Вашингтона поручују да почињу са размештањем противракетног система на Гуаму. ПјонгЈанг наводи то пацифичко острво као једну од могућих мета, уз Хаваје и америчко копно.

Ипак, експерти верују да њихова најјача ракета, тестирана прошлог децембра, не би могла да досегне даље од Аљаске. Широм Северне Кореје масовни антиамерички скупови.

"Нема више времена за преговоре. Америчка политика, која угрожава наш суверенитет, води нас у нуклеарни рат, јер та земља хоће да нас уништи", поручује севернокорејски војник Јонг Хо.

Русија саопштава да је неприхватљиво што Северна Кореја, одлуком да настави са нуклеарним програмом, игнорише резолуције Савета безбедности.

"То драстично компликује, а можда и блокира наставак разговора о денуклеаризацији Корејског полуострва и Русија, као стална чланица Савета безбедности, сматра да је такво понашање Пјонгјанга апсолутно неприхватљиво", истиче Александар Лукашевич из Министарства спољних послова Русије.

Многи аналитичари сматрају да су последње запаљиве изјаве намењене домаћој публици, јер млади лидер Ким Џонг Ун, својом одлучношћу жели да стекне још већу популарност уочи 15. априла, када се обележава дан рођења његовог деде, оснивача Северне Кореје, Ким Ил Сунга.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара