Египат, штеди се на хлебу

Влада у Египту смањила субвенције за жито и хлеб, које постоје још од педесетих година прошлог века. Пекари и грађани незадовољни. Сматрају да је већина грађана Египта сиромашна и да због тога ова мера неће функционисати.

Уз све проблеме који прате Египат, појавио се још један. Египатска влада одлучила је да смањи субвенције за жито и хлеб, које постоје још од педесетих година прошлог века. То изазива незадовољство јавности, посебно што се продаја субвенционисаног хлеба ограничава на само три векне по особи.

Више стотина пекара дошло је у Каиро из околних градова да испред надлежног Министарства протестује због смањивања субвенција за хлеб. Пекари тврде да им субвенције покривају само две трећине трошкова производње.

Један од власника пекаре Мохамад Рамадан каже да ће имати свакодневни губитак, јер је "цена векне хлеба премала".

Грађане је највише погодила одлука о ограниченој продаји субвенционисаног хлеба. Сматрају да је већина грађана Египта сиромашна и да због тога ова мера неће функционисати. 

Нове исламистичке власти тврде да их је на непопуларни корак натерало тешко економско стање у земљи.

Али Абдел Ал из Муслиманског братства каже да је земља суочена са кризом и да морају да смање трошкове "или ћемо сви трпети".

"Уместо да се повећају цене, влада је ограничила потрошњу. Студије показују да су три векне дневно довољне. Тако смањујемо трошкове за трећину, а новац бисмо искористили за помоћ сиромашнима", објашњава Али Абдел Ал.

Египат производи једва половину жита потребног за исхрану око 82 милиона становника. Прошле године увезао је око три и по милиона тона жита. Пошто се хлеб сматра стратешким производом, влада дотира производњу још од педесетих година прошлог века.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара