Читај ми!

Најскупљи ратови у америчкој историји

Ратови у Авганистану и Ираку најскупљи су у историји САД, пише у извештају Универзитета Харвард. Како истиче тај престижни универзитет, порески обвезници платили већ шест хиљада милијарди долара ратове који ће доминирати федералним буџетима наредних деценија.

Амерички ратови у Авганистану и Ираку коштаће пореске обвезнике шест хиљада милијарди долара, као најскупљи у историји САД, наводи се у студији Харвард универзитета и додаје да ће ти ратови доминирати федералним буџетима наредних деценија.

"САД су већ потрошиле скоро две хиљаде милијарди долара на директна финансирања операција "Трајна слобода, Ирачка слобода и Нова зора", пише у харвардском извештају под називом "Финансијско наслеђе Ирака и Авганистана: како ће ратне одлуке о трошењу новца ограничити буџете националне безбедности у будућности".

Ти трошкови су међутим, само део укупних ратних трошкова. Највећи трошкови као што су медицинска нега и инвалидске накнаде тек треба да буду исплаћене војницима. Процењује се да ће око 2,5 милиона америчких ветерана добијати државне накнаде.

Пројектовани трошкови су константно и драстично расли од почетка конфликата - 2003. године је за трошкове ратова у Авганистану и Ираку из буџета издвојено 81,2 милијарде долара.

Високи званичник Беле куће Стефан Фридмен је 2002. године поднео оставку пошто је јавно изнео процену да рат у Ираку кошта 200 милијарди долара. Касније је министар одбране Роберт Гејтс 2007. године затражио од Конгреса додатних 42,3 милијарде долара за ратове у Ираку и Авганистану.

Амерички медији наводе да се исплате накнада вијетнамским и заливским ветеранима још увек оптерећују буџет.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара