Березовски, сумња у званичну верзију

Девојка Бориса Березовског, Катерина Сабирова тврди да он није извршио самоубиство. Планирали смо пут у Израел, купили авионске карте, каже Сабирова.

Катерина Сабирова (23), девојка покојног руског милијардера Бориса Березовског (67) изјавила је да не верује да је он извршио самоубиство и да су планирали да путују за Израел.

У интервјуу либералном руском недељнику Њу тајмс Сабирова је казала да не верује да би Березовски, кога је упознала пре четири године, извршио самоубиство, и да му је у њиховом последњем разговору, дан уочи његове смрти, глас "звучао боље него обично".

"Планирао је да дође у Израел у понедељак 25. марта. Знам то сигурно", рекла је Сабирова руском недељнику и показала новинарима копију њене авио-карте за Тел Авив.

"Имао је велике планове, да иде до Мртвог мора", каже Катерина и додаје да је Березовски био депресиван, али не и самоубилачки настројен, преноси француска агенција АФП.

Березовски је говорио "Замисли да нисам ту. Сви проблеми би нестали, али то не значи да би се убио. Не могу да замислим да би се убио", прича Сабирова.

Березовски је требало са њом да се сретне на аеродрому у Тел Авиву. Он је сам предложио тај пут 18. марта јер је њој истекла британска виза.

Часопис је објавио фотографију лепе Катерине са Березовским који држи руку пребачену преко њеног рамена а његови пријатељи су потврдили да су били у дугој вези, напомиње АФП.

Сабирова је такође потврдила да је Березовски са њом разговарао о његовом писму руском председнику Владимиру Путину у коме тражи опроштај, а чије је постојање открио портпарол Путина, Дмитриј Песков, након његове смрти.

"Рекао је да не види други начин (да се врати у Русију) осим да се извини", рекла је Катерина и додала да је видела копију писма које је Березовски послао у новембру.

Березовски, који је имао политички азил у Великој Британији, нађен је мртав 23. марта у његовој кући код Аскота, недалеко од Лондона.

Русија за Березовским расписала међународну потерницу

Против Березовског је у Русији вођено неколико кривичних истрага, између осталог поводом махинација средствима "Аерофлота" 1999. године, због чега је кажњен у одсуству на шест година затвора, за присвајање имовине компаније "АвтоВАЗ" и "СбС-АГРО", а оптужен је и за позивање на организовање масовних нереда.

Главно тужилаштво Русије саопштило је 2010. године да су судови Русије и Швајцарске изрекли пет пресуда Березовском и његовим помагачима, које су постале правноснажне, а за њим је расписана међународна потерница.

Тужилаштво је безуспешно захтевало његову екстрадицију, али је суд у Лондону неколико пута одговарао негативно, наводећи да је Березовски 2003. године добио политички азил.

Березовски се својевремено бавио научним радом, да би са доласком перестројке искористио предности новог времена и обогатио се.

Касније се нашао на удару председника Путина, који је ушао у обрачун са домаћим олигарсима, због чега је Березовски затражио и потом добио политички азил у Британији 2003. године.

Березовски је из Лондона наставио да критикује руске власти, а у протеклих неколико месеци могло се чути да је упао у депресију и да је променио многе дотадашње ставове до жеље да се врати у Русију.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара