Читај ми!

Израел први пут енергетски независтан

Почетак експлоатације гаса из Средоземља Израелу ће омогућити да по први пут у историји постане енергетски независна земља. Поједини верски званичници негодовали због поклапања тог важног догађаја са крајем прославе великог јеврејског празника Песаха.

По први пут у историји Израел постаје енергетски независна земља, јер је почела експлоатација гаса из налазишта у Средоземном мору.

Налазиште "Тамар" налази се 190 километара западно од лучког града Хаифа. Дубина мора код "Тамара" је 1.700 метара, а гас је пронађен на дубини од 4.900 метара.

Наредних година експлоатисаће се гас у укупној вредности од 32 милијарди долара, а у истраживање и постављање инсталација уложене су три милијарде долара.

Главна електроенергетска компанија земље је у великим дуговима, па ће привремено повећати цену струје за 6,5 одсто, а затим следи драстично смањење.

Појефтињење следи, јер ће се од понедељка 1. априла, струја производити од домаћег земног гаса, што је главна вест у Израелу.

Снабдевање енергијом постало је несигурно након политичких промена у Египту. Нове власти су, након збацивања Мубарака, обуставиле из антисемитских разлога снабдевање Израела гасом, иако је то Египту био велики извор прихода.

Почетак експлоатације гаса поклопио се са крајем једнонедељне прославе највећег јеврејског верског празника Песаха, преноси Верска информативна агенција.

"Бог је погледао на народ свој одабрани, јер у њему има многих који се држе његовог закона", први је коментар који стиже из верских кругова.

Председник Израела Шимон Перес посетио је обојицу главних рабина, сефардског Шлома Амара и ашкенаског Јону Мецгера. "Док год Јевреји уче Тору (петокњижје Мојсија), Свевишњи их чува", истакнуто је на састанцима.

Мале количине гаса кренуле су у суботу, што је наишло на протест ултраортодоксних верника.

Иако је гас дар Божји, субота (шабат) је толико света као дан од одмора, заповеђен од Господа, изнад свега, да се није смела реметити. Председник Перес им је дао за право, десила се "грешка", преноси ВИА.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара