Читај ми!

Нација се моли за Манделино здравље

Да ли због молитви које се одржавају у Јужној Африци или његове челичне воље и упорности, добитник Нобелове награде Нелсон Мандела опоравља се од упале плућа. Многи светски лидери послали су поруке подршке за оболелог Манделу.

Цркве широм Јужне Африке одржаће настављају са молитвама за оболелог бившег председника Нелсона Манделу који се налази у болници четири дана због упале плућа.

Било због молитви или јачини Менделиног здравља, први јужноафрички председник дише без тешкоћа, пошто му је вишак течности извучен из плућа да му олакша дисање.

Није речено колико ће остати болници, преноси Би-Би-Си.

Мандела је примљен у болницу у среду увече, а јужноафрички председник Џејкоб Зума упутио је тада поруку народу да "не смеју да паниче".

Међу многим светским лидерима који су упутили речи подршке за бившег јужноафричког председника је и амерички председник Барак Обама који је, како су рекли из Беле куће, забринут за здравље Манделе, за кога тврди да му је био инспирација.

"Председника Обаму стално извештавамо о здравственом стању бившег јужноафричког председника", каже портпарол председника САД Џош Ернест.

Нелсон Мандела је први демократски изабрани председник Јужне Африке и први црнац који је обављао ову функцију (1994-1999), а многи га сматрају оцем нације због тога што је предводио борбу против апартхејда.

Добитник је Нобелове награде за мир 1993. године, награде Сахаров 1988. године и многих других признања.

Мандела је прво оболео од туберкулозе осамдесетих година када је био у затвору на Острву Робен. Плућа су му оштећена док је радио у затворском
каменолому. Манделино здравље се погоршало у последње време и ово
му је четврти боравак у болници у две године.

Очекује се да ће неколико стотина људи данас да се окупи у цркви Реџина Мунди у Совету, некада централном месту за борбу против апартхејда.

Дописник Би-Би-Сија рекао је да су Јужноафриканци моле за опоравак Манделе који је за њих и даље морални узор иако се повукао из јавног живота пре једне деценије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара