Читај ми!

Наполитано неће поднети оставку

Иако су водећи италијански листови писали да председник Ђорђо Наполитано размишља о оставци, он је одбацио ту могућност. Радићу до последњег дана свог мандата, каже председник Италије.

Председник Италије Ђорђо Наполитано неће поднети оставку, иако су медији посали да ће то урадити, како би отворио пут новим парламентарним изборима након неуспеха покушаја да се формира нова влада.

Сви водећи италијански листови објавили су да Наполитано (87), чији мандат истиче 15. маја, размишља о оставци, како би заобишао уставне одредбе по којима председник нема право да распусти парламент и закаже изборе последњих месеци мандата.

Наполитано је, међутим, рекао новинарима да намерава да настави са напорима на решењу кризе након избора прошлог месеца, на којима ниједна странка није добила довољно гласова да сама формира владу.

"Наставићу да радим до последњег дана свог мандата, као што налаже мој осећај националне одговорности, без скривања од земље, тешкоћа са којима се још суочавам", рекао је Наполитано у палати Квиринале, а пренео Ројтерс.

Председник је рекао да ће затражити од две мање групе експерата да формулишу предлоге за институционалне и економске реформе које би могле да подрже све политичке странке.

Наполитано истиче да је последња рунда разговора са политичким странкама показала "јасно различите позиције" и позива на "већи осећај одговорности", преноси АФП.

Италијански председник је такође истакао да Марио Монти, бивши европски комесар који је, са места премијера, покушао да извуче Италију из дужничке кризе 2011, представља "елемент сигурности".

Наполитано је јуче разговарао са лидерима водећих странака у покушају да пронађе начин изласка из политичке блокаде у којој се земља нашла после избора у фебруару и која је побудила страх од дуготрајне неизвесности у трећој привреди по снази у еврозони.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара