Читај ми!

Дијалогом до трајног мира на Космету

Не смемо одустати од покушаја да се решење Косово изнађе дипломатским путем, изјавио председник ГС УН Вук Јеремић, истакавиши да се легитиман и трајни мир на може се постићи само дијалогом, уз компромисно решење прихватљиво за обе стране.

Легитимни и трајни мир на Косову може се постићи само дијалогом Београда и Приштине, уз компромисно решење прихватљиво за обе стране, које мора да укључи успостављање институционалне мреже која обезбеђује дугорочно српско присуство на КиМ, изјавио је председник Генералне скупштине Уједињених нација Вук Јеремић.

"Не смемо одустати од покушаја да се изнађе свеобухватно решење за будући статус Косова дипломатским путем", поручио је Јеремић на добротворној вечери у корист најугроженијих на Косову и Метохији, одржаној у петак у Чикагу.

Према његовим речима, решење за статус Косова не сме да крши Устав Србије и мораће да добије потврду Савета безбедности УН, у складу са одредбама садржаним у Резолуцији 1244.

Јеремић је навео да је живот Срба на Косову, као најугроженије заједнице у Европи, и даље готово неподношљив и подсетио на трагичну чињеницу да је од јуна 1999. године број Срба на Косову преполовљен и да им је заправо онемогућено да остваре право на повратак.

"За два дана, српске заједнице широм света обележиће сећање на деветогодишњицу пажљиво организованог и брутално изведеног погрома у марту 2004. године", рекао је Јеремић, истакавши да "никада не смемо заборавити како је, за мање од 72 сата, запаљено или потпуно демолирано 35 српских светиња, од којих многе датирају још из 14. века или раније".

"Уколико се нешто не учини против претњи и уништења, постоји реална могућност да већи део наше свете баштине буде сравњен са земљом и да заувек буде изгубљен за човечанство", упозорио је Јеремић.

Председник ГС УН је напоменуо да су Срби који су остали на Косову и даље на мети свакодневних напада, што је, како је навео, "последица прожимајуће културе некажњивости која потпирује екстремизам и злочине из мржње".

Јеремић је захвалио фонду "Унитас" и удружењу "Божур" из Чикага на добротворним активностима, као и свима који су одлучили да подрже најугроженије на Косову и Метохији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво