Читај ми!

Васељенски патријарх на устоличењу папе

Први пут од поделе цркве 1054. године васељенски патријарх присуствоваће устоличењу папе на трон Светог Петра у Ватикану. Митрополит црногорско-приморски Амфилохије представљаће Српску православну цркву на инаугурацији папе Фрање.

Устоличењу папе Фрање на трон Светог Петра у Ватикану присуствоваће представници 180 држава, а међу православним црквеним достојанственицима васељенски патријарх Вартоломеј, митрополит волоколамски Иларион Алфејев и митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

То ће бити први пут од поделе цркве 1054. године да ће један васељенски патријарх присуствовати тој церемонији, преноси Верска информативна агенција (ВИА).

У пратњи патријарха Вартоломеја биће митрополит пергамски Јован Зизиулас, један од највећих православних теолога који је председавајући православне стране у теолошком дијалогу двеју цркава.

У име Московске патријаршије, у Рим ће отићи "други човек" митрополит волоколамски Иларион Алфејев, задужен за спољне послове.

У Ватикану је саопштено да ће устоличењу присуствовати представници 180 држава.

У име америчке владе на церемонију ће доћи потпредседник Џо Бајден, а долазак је најавила и председница Аргентине Кристина Кирхнер.

Устоличењу ће присуствовати и председнице Бразила и Мексика Дилма Русеф и Енрика Пена Нието.

Из Европе, на церемонију ће доћи немачка канцеларка Ангела Меркел, британски престолонаследник принц Чарлс, шпанска краљица Софија и престолонаследник Фелипе, белгијски краљ Алберт Други и краљица Паола и француски председник Франсоа Оланд.

Интронизација папе је само формалан и церемонијалан чин, који нема црквено-правно значење.

Бивши папа Бенедикт Шеснаести неће присуствовати устоличењу свог наследника.

Сиромашна црква за сиромашне

Папа Фрањо поручио је да жели "сиромашну цркву за сиромашне" и да је своје име изабрао по светом Фрањи Асишком, "сиромашном човеку и човеку мира".

У обраћању представницима светских медија у Ватикану, папа је рекао да је име изабрао по светом Фрањи који се одрекао богатства како би помогао сиромашнима.

"Како бих желео сиромашну цркву за сиромашне!", рекао је папа, чије је обраћање пропраћено аплаузима.

Откако је изабран у среду, папа је јасно ставио до знања да се залаже за другачије папинство након оставке папе Бенедикта XVI прошлог месеца.

Ноћ када је изабран одрекао се папске лимузине и путовао аутобусом са кардиналима који су га изабрали. Следећег дана вратио се у хотел где је одсео пре конклаве и инсистирао да плати рачун.

У другом делу свог обраћања на италијанском, папа је рекао да католици треба да упамте да је Исус центар цркве, а не папа.

Папа Фрања је рекао да црква, попут било које друге институције има "врлине и мане" и позвао новинаре да се у свом раду усредсреде на "истину, доброту и лепоту", преносе агенције. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво