Читај ми!

Сирија, нигде краја на видику

Сукоб побуњеника и владиних снага у Сирији улази у трећу годину. Према подацима Уједињених нација, у рат је погинуло 70.000 људи, а милион људи избегло је у суседне земље. ЕУ идуће недеље расправља о укидању ембарга на извоз оружја сиријској опозицији, док Русија поручује да наоружавање опозиције не долази у обзир.

Сукоб побуњеника и владиних снага у Сирији који је почео пре две године однео је више од 70.000 живота. Процењује се да је милион људи избегло у суседне земље. Крај рата се не назире.

Сиријске власти појачале су мере безбедности у земљи, јер опозиција протестима у више градова обележава другу годишњицу устанка. Неки побуњеници, који се боре за свргавање председника Башара ел Асада, затражили су да се појачају напади на владине снаге.

Побуњеници истичу да нема мира док режим не оде и док се на изборима не одлучи ко треба да води земљу.

У више наврата Асадов режим је оптужен за ратне злочине, а предложено је да се њима позабави Међународни кривични суд. За многе међународне представнике жалосно је што су људи навикли на то да велики број цивила свакодневно гине.

"Непрестано кршење међународног хуманитарног права и основних хуманитарних принципа са свих страна мора да престане", истакао је Роберт Мардини из Међународног комитета Црвеног крста.

Хуманитарна ситуција је катастофална, помоћ тешко стиже до угожених којих има најмање четири милиона. Ситуација је критична и за више од милион Сиријаца којима су привремена склоништа кампови у Турској, Јордану, Либану, Ираку.

Побуна против сиријског режима почела је 15. марта 2011. године када су становници града Дере изашли на улице, јер је војска ухапсила тинејџере који су по зиду исписивали антирежимске графите.

Протести су убрзо прерасли у крваве оружане сукобе између војске одане председнику Асаду на једној и побуњеника из Слободне сиријске армије и разних исламистичких група са друге стране.

Многобројни покушаји Уједињених нација и међународне заједнице да окончају сукобе су пропали.

Осим дипломатских акција, увођења ембарга на извоз оружја у Сирију и помоћи избеглицама међународна заједница није покретала убедљивије акције које би натерале сукобљене стране да седну за преговарачки сто.

Европска унија наредне недеље расправља о укидању ембарга на извоз оружја сиријској опозицији, за шта се залажу Француска и Велика Британија. Русија поручује да наоружавање сиријске опозиције не долази у обзир.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво