Читај ми!

Тестирање ракета у Јапанском мору

Војска Северне Кореје испалила ракете кратког домета у Источно море. Ракете су домета 120 километара, а јужнокорејски медији наводе да се ради о вежби једне војне јединице, а не о већим војним маневрима.

Севернокорејска војска испалила је ракете кратког домета у Источно (Јапанско) море, јавила је јужнокорејска агенција Јонхап, у тренутку појачаних тензија после недавне нуклеарне пробе Пјонгјанга.

Јединица севернокорејске војске испалила је ракете за које се претпоставља да су типа КН-02 и да имају домет од око 120 километара, наводи се у извештају, а преноси АФП.

"Ово лансирање се сматра тестирањем способности за коришћење ракета кратког домета. Изгледа да је тестирање изведено на нивоу војне јединице, а не на националном нивоу", наводи војни извор у Сеулу на који се позива јужнокорејска агенција.

Министарство одбране Јужне Кореје одбило је да потврди овај извештај.

Тестирање је изведено дан пошто је севернокорејски лидер Ким Џонг Ун надгледао артиљеријску вежбу у близини спорне границе на Жутом мору са Јужном Корејом, у тренутку када је јужнокорејски премијер био у посети овој осетљивој зони.

Та област је у прошлости била поприште крвавих сукоба између Северне и Јужне Кореје, а с обзиром на то да су војне тензије сада на највишем нивоу после више година, сматра се главном локацијом и новог сукоба.

Северна Кореја је запретила да ће покренути још један Корејски рат, уз употребу нуклеарног оружја, као одговор на санкције које су УН наметнуле пошто је Пјонгјанг извео трећу нуклеарну пробу у фебруару, као и после заједничких војних вежби Јужне Кореје и САД.

До сада је копнена и поморска граница која дели две Кореје била мирна, мада је ситуација напета, а Јужна Кореја је одбацила претње Северне Кореје као груб покушај да се изврши "психолошки притисак" на Сеул.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво