Читај ми!

Ватикан негира умешаност папе у Прљави рат

Представници Свете столице негирали да папа Фрања није стао у одбрану људских права за време Прљавог рата, владавине војног режима у својој родној Аргентини.

Ватикан је негирао да папа Фрања није стао у одбрану људских права за време војног режима у својој родној Аргентини од 1976. до 1983. године, периода познатог под називом Прљави рат.

"Никада није постојала поуздана, конкретна оптужба против њега", рекао је портпарол Ватикана Федерико Ломбарди, додајући да папа никада није био оптужен и да овакве оптужбе износе "антицрквени левичарски елементи који по навици нападају Цркву", јавио је Би-Би-Си.

Хорхе Бергољо, нови папа Фрања, предводио је аргентинске језуите за време војне хунте.

Он је у то време, као и други латиноамерички свештеници, морао да се избори, с једне стране, с репресивним десничарским режимом, а, с друге, са покретом у оквиру цркве који је нагињао ка политичком активизму левице.

Једна од оптужби против њега тиче се случаја двојице језуита из 1976. године, које је отела војна власт у Аргентини и мучила пет месеци.

Бергоља, који је у то време био покрајински црквени старешина, појединци су оптуживали да није заштитио језуите од хапшења, а он је у вези са тим случајем саслушан у својству сведока 2010. године.

Ауторизовани биограф новог папе Серђо Рубин тврди да је вођа језуита "предузео ванредне, тајне мере" да би спасао ухапшене.

Друга оптужба односи се на то да садашњи папа није помогао да се пронађе беба једне жене која је киднапована када је била у петом месецу трудноће и убијена 1977. године.

Бергољо је 2010. године посведочио да је за крађе беба сазнао тек доста времена након пада војног режима, што многи оспоравају.

Према званичним подацима, у Прљавом рату убијено је 13.000 људи, а многе жртве биле су труднице које су се порађале у тајним породилиштима.

Није познат тачан број беба које су украдене од левичарских активиста који су мучени у затворима у то време, али групе за људска права тврде да их је било близу 500 и да су та деца после одгајана у породицама блиским тадашњем режиму.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво