Читај ми!

Сајбер рат на Корејском полуострву

Пјонјанг оптужио Јужну Кореју и САД за информатички напад на њен интернет сервис. У Северној Кореји тврде да је сајбер напад проузроковао прекид главног сервиса вести. Јужна Кореја негирала оптужбе, а представници америчких војних снага нису желели да коментаришу оптужбе Пјонгјанга.

Северна Кореја оптужила је Сеул и Вашингтон да сајбер нападима ометају њен интернет сервис. У прекиду су били и главни сервиси севернокорејских медија.

"Није тајна да САД и марионетски режим Јужне Кореје масовно јачају сајбер снаге како би појачале субверзивне активности и саботаже против НДР Кореје", пренела је севернокорејска државна агенција КЦНА. 

У вести агенције КЦНА наводи се да се "интензивни и упорни напади вирусима на интернет оператере догађају свакодневно" у Северној Кореји.

Странци у Пјонгјангу јавили су да није био могућ приступ интернету у среду и четвртак. Компанија са седиштем у Бангкоку, која је оператер севернокорејског интернета, потврдила је да је било хакерских напада, али да мрежа сада ради нормално.

Јужна Кореја негирала је оптужбе северног суседа, а представници америчких војних снага нису желели да коментаришу оптужбе Пјонгјанга.

Оптужба Северне Кореје долази у време повећаних тензија дуж добро утврђене границе са југом, после санкција Уједињених нација због атомске пробе коју је извела Северна Кореја и великих маневара на југу за које Пјонгјанг каже да су маскиране припреме агресије на НДР Кореју.

Северна Кореја запретила је нуклеарним ратом Сједињеним Државама као одговором за увођење санкција, а ове недеље је потврдила и да је раскинула 60 година старо примирје којим је окончан Корејски рат 1953. године.

Јужна Кореја такође оптужује Север да шири вирусима загађене софтвере и изводи хакерске нападе на њене државне и пословне сајтове. Сеул је оптужио Пјонгјанг за сајбер напад 2011. на сервере државне банке који су оборени и требало је две недеље да поново прораде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво