Ватикан се спрема за избор папе

У Ватикану почиње окупљање кардинала у оквиру припрема за конклаву, избор папе. Католичком црквом до избора новог папе руководе на неки начин двојица кардинала, а није тајна да су они ривали. Има кардинала који ће у наредним данима бити критични према обојици.

За данас је предвиђено прво окупљање кардинала у оквиру припрема за конклаву, избор папе, које, према ватиканским изворима, не би требало да почне пре средине недеље. Генералну конгрегацију кардинала сазвао је и водиће је кардинал Ангело Содано, а дневно ће се држати две седнице, у 9 и 17 часова.

Укупан број кардинала износи 207. Више од 70 њих стално живи у Риму, из иностранства их је до недеље стигло 66, а неки кардинали ће тек пристићи, преноси Верска информативна агенција.

Првих неколико дана би се одлучило о тачном дану почетка избора папе.

Генерална конгрегација обухвата све кардинале, и оне који ће гласати, пошто су млађи од 80 година, и оне који су старији, чија ће се мишљења саслушати. Иако има 117 кардинала млађих од 80, двојица (из Индонезије и Шкотске) неће учествовати у гласању.

Конгрегација се бави и другим питањима стања у цркви. Како је саопштено, афера "Ватиликс", неће бити на дневном реду, мада неки кардинали желе да чују како је било могуће да до ње дође.

Сикстинска капела где се обавља бирање папе, тек ће од понедељка бити затворена за туристе. Она се лако преуреди, унесу се столови и столице и поставе паравани за испуњавање листића.

Католичком црквом до избора новог папе руководе на неки начин двојица кардинала. Није тајна да су они ривали, врло различите биографије и животног пута, мада обојица потичу из италијанске области Пијемонт.

Кардинал Ангело Содано је "декан кардинала", он сазива окупљања. Деценијама је био црквени дипломата, потом ватикански шеф спољних послова.

Кардинал Тарцисио Бертоне се увек бавио теологијом, црквеним правом, професуром на Латеранском универзитету. Он припада Салезијанском реду. Сада има функцију "камерленга", тиме је задужен за сам избор папе. Бертоне није омиљен. Неки кардинали су годинама од папе тражили да га смени, доводи се у везу и са "Ватиликсом".

Сада Содано и Бертоне морају да сарађују. Да ли ће њихова сарадња бити успешна, неки сумњају, а има кардинала који ће у наредним данима бити критични према обојици.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије