Читај ми!

Швајцарци ограничавају бонусе директорима

Први резултати референдума показују да је више од 60 одсто Швајцараца гласало за ограничавање високих надокнада менаџерима великих компанија. Влада се плаши да ће због увођења ове одлуке неке велике фирме одлучити да преместе своја седишта у иностранство.

Више од 60 одсто Швајцараца подржало је на референдуму ограничавање високих надокнада менаџерима компанија котираних на берзи и давање такозваних "златних падобрана" одлазећим директорима, показали су први резултати.

Према првим незваничним резултатима у кантону Женева 67,7 одсто бирача подржало је иницијативу. Према пројекцији за финансијску престоницу Швајцарске Цирих, за ту меру, названу Миндерова иницијатива по сенатору Томасу Миндеру, до краја гласања изјасниће се 71 одсто гласачког тела.

У Женеви је гласање завршено у подне, а у Цириху ће гласачка места бити отворена нешто дуже.

"Народ је одлучио да пошаље јак сигнал управама фирми, швајцарској влади и парламенту", рекао је Миндер за швајцарску телевизију РТС, додајући да није изненађен досадашњим резултатима.

Велики број Швајцараца, који се више пута годишње позивају да се изјашњавају на референдумима о разним питањима, већ су гласали писмено две до три недеље пре изборног дана.

Текст о коме се гласа предвиђа да се ставе ограничења тако да фирме котиране на берзи више не могу да дају претеране надокнаде својим вишим кадровима.

Предвиђа се ограничавање мандата чланова управног одбора на годину дана, и забрана неких исплата, као што су надокнаде за одлазак, популарно назване "златни падобрани".

Такође плате чланова управног одбора и руководства треба обавезно да одобри скупштина акционара. За кршење прописа предвиђена је казна затвора од три године, плус новчана казна која може да иде до шест годишњих плата, наводи се у тексту који је дат на гласање.

Швајцарци незадовољни бонусима директора

Агенција АФП подсећа да је Швајцарска избегла економску кризу која је погодила Европску унију, али да је и у њој јавност незадовољна високим платама и бонусима за водеће бизнисмене.

Међу њима је и Данијел Васела, бивши директор фармацеутског гиганта "Новартиса", који је у 2011. години примио 15 милиона швајцарских франака (16 милиона евра).

Додатно уље на ватру долио је план да му се додели 72 милиона швајцараца као отпремнина и тај износ је био предвиђен да му се исплати у шест година.

Васела је био на челу фирме од 1996. године до прошлог фебруара. Иако се одустало од такве исплате, он је остао негативан пример за оне који су водили кампању за расписивање референдума. Договор с њим је недавно процурео у јавност.

На удару поборника референдума нашли су се и челници још неких компанија. Тако, за шефа фармацеутске компаније "Рош Северин Шван" планирано 12,5 милиона швајцараца, за директора гиганта "Нестлеа" Паула Булка 11,2 милиона и за лидера производјача чоколаде "Линд" Ернста Танера 10 милиона.

Швајцарска влада и горњи дом парламента били су против одржавања референдума, упозоравајући да би неке велике компаније могле да одлуче да своје седиште преселе у неку другу земљу.

Миндер је одбацио тај аргумент, рекавши да очекује да ће његова иницијатива постати "најбољи извозни производ" Швајцарске.

"Ово је велика предност за инвеститоре", рекао је он и навео да ће уместо одлазака компанија из земље, такав закон подстаћи компаније да дођу у Швајцарску.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара