Читај ми!

Асад оптужује Британију

Сиријски председник Башар ел Асад каже да је приступ Лондона сиријској кризи наиван и да је Британија одлучна да се ситуација војно заоштри. Асад је поновио понуду опозицији на дијалог, одбацујући сугестије да се повуче са власти. Сиријски председник умишља, рекао британски шеф дипломатије Вилијам Хејг.

Председник Сирије Башар ел Асад каже да је спреман да преговара са опозицијом, али је одбио да се повуче са власти. Асад је оптужио британску владу да хоће да наоружа "теротисте" у његовој земљи.

У интервјуу за данашњи "Сандеј тајмс" који је снимљен прошле недеље у његовој резиденцији Ел Мухаџирен палата у Дамаску, Асад је понудио преговоре са побуњеницима у циљу окончања кризе под условом да положе оружје, али је направио разлику између "политичких ентитета" са којима би разговарао и "оружаних терориста".

"Спремни смо да преговарамо са свима, укључујући екстремисте који предају оружје. Ми можемо водити дијалог са опозицијом, али не и са терористима", поручио је Асад.

У међувремену, генерални секретар УН Бан Ки-мун и специјални изасланик међународне заједнице за Сирију Лахдар Брахими понудили су посредовање у мировним перговорима између Асадовог режима и опозиције, наводи АФП.

У двогодишњем сукобу у Сирији, према проценама УН, погинуло је више од 70.000 људи, али Асад одбацује оптужбе да је узрок рата то што одбија да се повуче с власти.

"Ако је овај аргумент тачан, то значи да ће сукоби престати ако ја одем. Очигледно је да је то апсурдно, а недавни догађаји у Либији, Јемену и Египту су доказ за то", рекао је Асад.

Оптужио је британску владу да хоће да наоружа, како их је назвао, терористе у његовој земљи.

"Како можемо очекивати од њих да смање насиље када хоће да пошаљу оружје терористима и не покушавају да олакшају дијалог међу Сиријцима?" - питао је Асад.

Британија се залаже за укидање европске забране снабдевања сиријских побуњеника оружјем, али су министри спољњих послова ЕУ на састанку прошлог месеца одлучили да за побуњенике дозволе "техничку помоћ" и "помоћ која није убојита".

Асад је додао да је "Британија деценијама, а неки кажу и вековима, играла неконструктивну улогу у различитим случајевима".

Наводи да не очкује да Британија може одиграти конструктивну улогу у окончању сукоба у његовој земљи. "Не очекујемо да неко ко подмеће пожаре буде ватрогасац", рекао је Асад.

Сиријски председник је Британију оптужио да хоће ескалацију сукоба и да зато жели да снабде поубњенике војном опремом.

"Како можемо тражити од Британије да игра конструктивну улогу када је она решена да милитаризује проблем", упитао је Асад.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара