Читај ми!

Обама потврдио оштре буџетске резове

Због резова у америчком државном буџету, без посла би у тој земљи могло да остане и до 750 хиљада људи. Трпеће и америчка војска. Многе породице средње класе осетиће драстичне промене у животу.

Председник Сједињених Америчких Држава Барак Обама потписао је уредбу којом се одобравају резови у државном буџету. У наредних шест месеци буџет владиних служби биће тањи за 85 милијарди долара. Стручњаци оцењују да би, због нових мера, без посла ове године могло да остане и до 750 хиљада људи.

После дуготрајног неслагања републиканаца и демократа, о томе треба ли мање да се троши или да се повећају порези како би се ускладио буџет, Барак Обама је решио спор тако што ће приморати Америку да штеди.

Државне агенције, које запошљавају скоро три милиона људи, сада ће морати многима да смање плату, а друге да пошаљу на принудни одмор. Исто чека и стотине хиљада запослених у министарству правде - тужиоце и агенте ФБИ.

"Неће бити смак света. Али - биће болно, и за појединце, и за целокупну привреду. Ако се Конгрес уразуми, било то за месец, два или три, створиће се простор да брже ојачамо нашу привреду", каже Барак Обама.

Трпеће и америчка војска. Готово половина новца, којега у буџету сада нема, ишла је на одбрану земље. Нови министар одбране Чак Хејгел рекао је да постоји ризик да војска неће моћи успешно да извршава мисије. Већ је отказан долазак другог носача авиона у Персијски залив.

"Очекивали смо да се ово догоди. Морнаричке ескадриле ће постепено престати да лете, ратно ваздухопловсво ће имати мање часова налета, а војска ће смањити обуку. Ипак, штедње неће бити за јединице које се спремају за Авганистан" , каже министар одбране САД Чак Хејгел

Такође, око 800 хиљада цивила који раде за војску, од овог месеца примаће мање плате. Обама упозорава да ће већ почетком радне недеље, многе породице средње класе осетити драстичне промене у животу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара