Погрешно паркирање платио животом

Tаксиста из Мозамбика Мида Масија непрописно се паркирао у Јужној Африци, због чега су га напали полицајци, ставили му лисице и везали за комби који га је вукао до полицијске станице. Таксиста у притвору преминуо од повреда главе и унутрашњег крварења. Суспендовано осам полицајаца.

У Јужној Африци суспендовано је осам полицајаца оптужених да су такстисту из Мозамбика вукли закаченог за полицијско возило и убили га, а цео случај наишао је и на међународну осуду.

Комесар полиције Рија Фијега рекла је да је осам полицајаца раздужило пиштоље и да су суспендовани због потпуно неприхватљивог понашања, с тим што је шеф њихове станице склоњен са места до окончања истраге, пренео је АФП.

Камером је забележено како је 27-годишњи таксиста из Мозамбика Мидо Масија малтретиран, како су му стављене лицице и како је закачен и вучен полицијским возилом улицама до полицијске станице у источном делу Јоханесбурга. Два сата после тога, он је умро у притвору.

Како наводе медији у Јужној Африци, Масија се паркирао на недозвољеном месту и полиција га је ухапсила због тога што је ометао саобраћај, а потом су му везали руке за комби и вукли га улицама града 400 метара до станице.

Обдукцијом је утврђено да је узрок смрти повређивање главе и унутрашње повреде.

На интернету се појавио шокантан снимак на којем се види како јужноафрицки полицајци везују лисицама човека за комби и вуку га кроз улице. На снимку се види како се полиција бори да савлада човека и на крају га везује за возило. Завезани човек је покушавао да остане на ногама, док је полицијски комби убрзавао.

Полицајци су изјавили да су они хтели да превезу Масију до полицијске станице, јер је реметио саобраћај, али да не знају од чега је и како је затвореник умро.

Према речима анонимних сведока, Масија је ушао у расправу са полицијом која је у једном тренутку почела да га туче. Завезали су га за комби, залупили врата о његово лице и тако крвавог почели да га вуку по улици.

Избезумљена породица преминулог таксисте је рекла да се он само расправљао са полицијом око наводно непрописног паркирања. Такође један анонимни затвореник је исприцао јужноафричким новинама "Дејли сан" да је видео како је Масија брутално претучен на смрт у затворској ћелији.

Полиција у Јужнафричкој републици је позната по бруталним методама рада и по великом броју пријава за злоупотребу положаја.

Због смрти Масије, између Јужне Африке и Мозамбика дошло је до дипломатског инцидента, а влада Мозамбика је саопштила да је запрепашћена ониме што се догодило.

"Веома је жалосно што је један живот изгубљен на такав начин", рекао је министар спољних послова Мозамбика Олдемиро Балои новинарима у главном граду Мапуту.

"Ово је потпуно неприхватљиво било да цео случај посматрамо са становишта људскости било односа двеју земаља", рекао је Балои.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије