Читај ми!

Вашингтон у нуклеарном домету Пјонгјанга?

Званични Пјонгјанг тврди да је територија САД у домету његових ракета које могу да носе нуклеарне главе.

Северна Кореја упозорила је да је територија Сједињених Држава "увелико унутар домета" њеног нуклеарног оружја, чиме Пјонгјанг упорно наставља ратоборну реторику након недавне нуклеарне пробе.

У чланку постављеном на званичном сајту Уриминзокири, члан Националног комитета за мир Кореје написао је да је Север сада "поптуно независна држава са ракетама и нуклеарним наоружањем".

"Сједињене Државе треба да буду свесне да је копно САД сада увелико унутар домета наших стратешких ракета и нуклеарног оружја", наводи се у потписаном коментару.

Северна Кореја је изнела сличне оптужбе и октобра прошле године, рекавши да поседује ракете које могу да погоде континентални део Сједињених Држава.

То је било углавном одбачено као хвалисање, али то је било пре него што је Пјонгјанг успешно лансирао ракету дугог домета у децембру, после чега је извршена и трећа проба нуклеарне бомбе 12. фебруара.

Иако већина стручњака сматра да Пјонгјангу предстоји дуг пут на изградњи поуздане интерконтиненталне ракете, сви се слажу да је децембарско лансирање био корак ближе том циљу.

Нуклеарна проба овог месеца такође је подстакла страховања да је Пјонгјанг на добром путу да произведе минијатурну атомску бомбу коју ће моћи да стави на балистичку ракету.

После анализирања остатака првог степена ракете у децембру, војска Јужне Кореје проценила је да је њен могући домет око 10.000 километара, што је удаљеност западне обале САД.

У одвојеном коментару северокорејска агенција КЦНА данас је осудила планиране заједничке маневре САД и Јужне Кореје и упозорила да се Корејско полуострво налази на "педаљ од експлозије".

Северна Кореја је прошле недеље упозорила команданта америчких снага у Јужној Кореји да ће његове снаге бити "суочене с бедним уништењем" уколико буду извеле предвиђене војне вежбе са јужнокорејском војском.

Северокорејска агенција КЦНА јуче је објавила да је вођа Ким Џонг Ун надгледао артиљерисјку вежбу са бојевом муницијом која је имала за циљ да симулира "стварни рат", само дан након што је у Јужној Кореји нова председница Парк Геун Хје положила заклетву и ступила на дужност.

То је била четврта Кимова инспекција јединицама током последњих недеља напетости међу суседима.

Северна и Јужна Кореја су практично још у рату пошто је сукоб 1950–1953. завршен прекидом ватре, али не и потписивањем уговора о миру.

Команде америчких и јужнокорејских снага планирају да од 1. марта одрже двомесечне заједничке вежбе "Млади орао" са маневрима на земљи, води и ваздуху са око 200.000 јужнокорејских трупа и 10.000 америчких војника.

Вашингтон и Сеул редовно одржавају војне вежбе за које тврде да су искључиво одбрамбене природе. Северна Кореја појачала је ратоборну реторику последњих месеци према САД и Јужној Кореји и тврди да њихове вежбе представљају припрему за инвазију на Север.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара