Читај ми!

Балканска веза у Сирији

Албански добровољци, оружје из Хрватске. У Сирији, на страни устаника, погинуо још један Албанац. Хрватско оружје јорданским авионима допремљено до побуњеника у Сирији. Израелски извори тврде да постоји канал оружја и из Босне.

Муаз Ахмети из Трновца код Бујановца други је албански добровољац који је убијен током грађанског рата у Сирији, али је још увек нејасно која организација регрутује борце за потребе устаничког покрета у Сирији.

"Обавестили су нас да је погинуо у рату у Сирији", рекао је приштинским медијима један од чланова породице Ахмети. Муаз Ахмети је студирао у Каиру.

На страни побуњеника у Сирији, према проценама западних обавештајних служби, бори се неколико десетина Албанаца са Косова и југа Србије, али још увек није могуће прецизно одредити која организација регрутује борце за побуну у Сирији.

Уједињене нације су, још у октобру, упозориле на све већи број страних бораца у редовима сиријских побуњеника, махом из Либије, Саудијске Арабије, Египта, Јордана, Туниса, Палестине, Либана, Аустралије, Чеченије, Кувајта, Косова, Азербејџана, Француске, Ирака и Шпаније.

Истовремено, недавни војни успеси сиријских устаника објашњени су новим оружјем чију је набавку финансираја Саудијска Арабија.

Како пише Њујорк тајмс, оружје је набављено у Хрватској и без велике помпе допремљено до устаника преко Јордана, и то првенствено "секуларним" групама како би се успоставио баланс са исламистима, чији је утицај у побуни значајно порастао претходних месеци.

Пошиљка оружја из Хрватске, судећи према снимцима из Сирије, укључује противтенковске пројектиле М-79 и бестрзајне топове М-60. На снимцима из Сирије види се десетине ових пројектила, као и ручни бацачи РПГ-22.

На снимцима се виде и полуаутоматски бацачи граната РБГ-6, произведени у Хрватској по узору на јужноафрички "миликор Мк-1".

Снаге Башара ел Асада немају у арсеналима ниједно од ових оружја, нити су их у досадашњем току устанка користиле побуњеничке снаге.

Анализирајући утицај овог оружја на стање на фронту, блогер Елиот Хигинс навео је да је неколико устаничких група, које су се почетком јануара ујединиле у околини Даре, наоружано овим оружјем, као и да је у борбама уништено неколико оклопних возила.

Оружје хрватског порекла доспело је и у руке устаника недалеко од Дамаска. Од краја јануара, ово наоружање налази се и у рукама устаника у Алепу, Идлибу и Хами.

Израелски извори наводе, пак, да исламисти у Сирији добијају наоружање из Босне.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара