Анастасијадес нови председник Кипра

Новоизабрани председник Кипра Никос Анастасијадес обећао да ће "што је пре могуће" обезбедити финансијску помоћ за ту острвску земљу и повратити јој кредибилитет у Европи и свету.

Кипарски конзервативни лидер Никос Анастасијадес победио је у другом кругу председничких избора са, саопштила је централна изборна комисија.

Према коначним резултатима, 66-годишњи кандидат опозиционе партије десног центра Демократски сабор (ДИСИ) освојио је 57,5 одсто гласова бирача.

Његов противкандидат Ставрос Малас, бивши министар здравља којег је подржала владајућа Прогресивна партија радног народа Кипра (АКЕЛ), наследница Комунистичке партије, освојио је 42,5 одсто гласова, пренела је aгенција Франс прес.

Новоизабрани председник обећао је да ће "што је пре могуће" обезбедити финансијску помоћ за ову острвску земљу и повратити јој кредибилитет у Европи и свету.

"Планирамо да дискутујемо и сарађујемо са нашим европским партнерима како бисмо што је пре могуће постигли договор о помоћи", поручио је Анастасијадес, истичући да ће спровести амбициозан програм структурних реформи како у држави, тако и у привреди.

"Кипар припада Европи. Повратићемо кредибилитет у европској и међународној арени", истакао је он у говору који је одржао након што су саопштени резултати гласања. 

Агенције извештавају да се код седишта ДИСИ у центру Никозије окупила велика група Анастасијадесових присталица које бурно славе његову победу. 

Кризи је потребан лидер

Анастасијадес је водио кампању под слоганом "Кризи је потребан лидер", а његове способности тестираће се већ на првом задатку који му као председнику предстоји - да обезбеди позајмицу од 17 милијарди долара за посусталу привреду и проблематични банкарски сектор, наводи АФП.

Као један од оснивача партије десног центра Демократски сабор (ДИСИ), 1997. постао је њен лидер, а посланик је од 1981. године.

Познат је по томе што партијом, у којој је разилажење у мишљењу права реткост, управља "чврстом руком", док с друге стране дозвољава пушење, упркос забрани, будући да је сам страствени пушач.

Углед му је нарушен када је подржао мировни план Уједињених нација за уједињење етнички подељеног острва, који су кипарски Грци касније великом већином одбацили на референдуму 2004. године, али је успео да задржи контролу у партији и постао популарнији него икада раније.

Кипарском проблему приступа кроз политику консензуса, истичући да ће се водити колективном одговорношћу, а не личном иницијативом.

Анастасијадес се сматра лидером који жели учешће ЕУ у настојању да се острво поново уједини, али и лидером који нема јасну стратегију да обустави застој у преговорима под покровитељством УН.

С друге стране, он стреми ка Европи и Западу, за разлику од одлазеће левичарске владе која је била скептична по питању Европе и против НАТО.

Анастасијадес истиче да ће спровести свеобухватне економске реформе, али би могао да се сукоби са утицајним синдикатима уколико буде спреман да прибегне приватизацији у циљу изласка из кризе.

Рођен је у дистрикту Лимасол 1946, ожењен је и има две ћерке.

Студирао је право на Атинском универзитету, а постдипломске студије завршио је у Лондону.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара