Читај ми!

Тихи сајбер рат САД и Кине

САД и Кина размењују оптужбе за хакерске нападе. Американци оптужују кинеску војску да има посебно хакерску јединицу, а Кина тврди да је највећа жртва сајбер напада из САД. Стручњаци сматрају да Американци сајбер нападе користе за потребе националне безбедности, а Кинези за индустријску шпијунажу.

Хакерски напади и сајбер шпијунажа постали су део глобалне трке за војну и економску превласт. Међутим, недавно објављени извештај једне америчке компаније о сајбер нападима довео је до кинеске војске. Пекинг одлучно негира оптужбе за шпијунажу и тврди да је управо Кина једна од највећих жртава хакерских напада.

Борба најмоћнијих земаља се, са ратишта, полако премешта у сајбер простор. Велику буру подигао је извештај америчке компаније за безбедност "Мендијант". Изнети су докази о постојању специјалне хакерске јединице која ради у једној вишеспратници у Шангају. Хакери су, како наводе, крали податке од најмање 141 организације из Америке, Канаде и Велике Британије.

"Много смо говорили о Кини, да стоји иза сајбер шпијунаже, али докази које смо прибавили указују на то да није реч о некој одметнутој групи хакера. Они су део војне јединице 61398. Финансирају их кинеска војска и Комунистичка партије Кине", тврди потпредседник компаније "Мендијант" Грејди Самерс.

Извештај је разбеснео Пекинг. На кинеској државној телевизији прочитано је саопштење министарства одбране у којем се наводи да су америчке тврдње неутемељене и да кинески закон строго кажњава хакерске активности.

"Спекулације и неосноване оптужбе, које се користе у разне сврхе, непрофесионалне су и неодговорне. Ми смо, такође, жртве. Према нашим сазнањима, Сједињене Америчке Државе су главни извор хакерских напада на Кину ", каже Хонг Леи из Министарства спољних послова Кине.

Недавно су и листови Њујорк тајмс и Волстрит џурнал оптужили кинеске хакере да нападају њихове компјутере и шпијунирају новинаре који прате збивања у Кини. Док кинески званичници оцењују да је реч о покушају да се обузда све већа технолошка моћ Кине, у Вашингтону разматрају оштре мере против сајбер диверзија.

Стручњак за сајбер криминал Дмитри Алперович каже да многе земље, укључујући и Америку, користе хакерске нападе да би се домогле информација из области националне безбедности и одбране.

"Оно по чему се Кина разликује од других јесте то што њу највише занимају економска шпијунажа, трговинске тајне и крађа интелектуалне својине", сматра Алперович.

У документу америчких обавештајних агенција истиче се да је Америка на мети масовне кампање информатичке шпијунаже, на шта је нацију упозорио и председник Обама. Стручњаци, пак, наводе да у сајбер рату нема невиних и да ће се такве активности наставити док год не буде јасних међународних уговора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара