Читај ми!

Бангладеш, протести против блогера

Три особе убијене, а неколико десетина рањено када је полиција у Бангладешу пуцала на исламисте који су протестовали тражећи погубљење блогера. Демонстранти оптужују блогере да су неверници, а тензије су настале због блогова Ахмеда Раџиба Хајдера који је прошле недеље убијен секиром.

Полиција у Бангладешу убила тројицу, а ранила неколико десетина демонстраната, када је пуцала из ватреног оружја у сукобима са исламистима који траже погубљење блогера и оптужују их за богохуљене.

Сукоби су избили на протестима у Сингаиру, у централном дистиркту Маникганџ.

Лекар из болнице у Сингаиру Халилур Рахман рекао је да су три младића убијена из ватреног оружја. "Послали смо 18 пацијената са ранама од метака на лечење у Даку. Три особе су у критичном стању", додао је Халилур Рахман, преноси АФП.

Заменик шефа полиције у Маникганжу Мизанур Рахман изјавио је да су сукоби избили након што је највише 3.000 демонстраната, међу којима је било студента из верских школа и присталица водеће опозиционе партије, блокирало један ауто-пут.

"Када смо покушали да уклонимо барикаде, напали су нас мачетама, штаповима, циглама и ватреним оружјем са три стране. Узвратили смо ватром у самоодбрани", рекао је Мизанур Рахман за АФП, додајући да је рањено најмање 40 људи.

"Имам локалне џамије позивао је људе на протесте преко разгласа. Демонстранти су узвикивали слогане тражећи погубљење блогера, оптужујући их да су неверници и атеисти", испричао је Мизанур Рахман.

Насиље је избило након што је 12 малих исламских партија, уз подршку највеће исламске групе Џамат-е-Ислами и главне опозицоине Националистичке партије Бангладеша, позвало људе на генерални штрајк, у знак протеста због полицијске акције против исламиста спроведене у петак.

На протестима у петак убијено је четворо људи, од тога троје из полицијског ватреног оружја, а око 200 је рањено. Неколико десетина хиљада исламиста протестовало је тражећи вешање блогера које сматрају богохулницима који су оклеветати ислам и пророка Мухамеда.

Тензије су настале због наводно анстиисламистичких блогова Ахмеда Раџиба Хајдера који је прошле недеље убијен секиром у близини његове куће у Даки.

Хајдер и његове колеге блогери протеклих недеља су покренули масовне протесте захтевајући забрану Џамат-е-Исламија и погубљење његових вођа због тога што су, наводно, починили ратне злочине у борби за независност против Пакистана 1971.

После Хајдеровог убиства, друштвене мреже у Бангладешу преплавили су његови блогови и текстови других блогера који исмевају ислам, што је покренуло протесте неколико исламских група и свештеника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара